Üç düşman, üç çare

Afrika ülkelerinden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen “4. Afrika Güvenlik ve Barış Forumu” Etiyopya’da yapılmış ve önemli bir tesbit dile getirilmiş: Fakirlik, barış ve güvenliği tehdit...

Afrika ülkelerinden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen “4. Afrika Güvenlik ve Barış Forumu” Etiyopya’da yapılmış ve önemli bir tesbit dile getirilmiş: Fakirlik, barış ve güvenliği tehdit ediyor.
Tabiî ki İslâm ülkeleri, Afrika’ya da fakirlik denildiğinde, Bediüzzaman’ın yıllar önce tesbit ettiği “üç düşman ve üç çare”yi hatırlamamak mümkün değil. Said Nursî, istibdat, zulüm ve tahakküm konularında beyanlarda bulunurken, “Bizim düşmanımız cehalet, zaruret, ihtilâftır. Bu üç düşmana karşı; san’at, marifet, ittifak silâhıyla cihad edeceğiz” demiştir. (Divan-ı Harb-i Örfi, s. 23)

Etiyopya’nın Bahar Dar şehrinde düzenlenen “Afrika’da Dinin Siyasallaştırılması ve Laik Devlet” başlıklı toplantıda konuşulanlar arasında itiraz edilebilecek başka tesbitler de yapılmış olabilir. Ancak fakirliğin barış ve güvenliği tehlikeye attığı yönündeki tesbit hem isabetli hem de doğrudur. Üstelik, fakirlikten dolayı en çok sıkıntı çeken bir kıt’ada bu görüşlerin dile getirilmesi takdire şayandır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 152 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 128 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 108 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 76 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 117 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar