‘Yılan yuvası’ sistemi

Dünya, her geçen gün maddî mânâda daha zenginleşmiş olsa da, aynı ölçüde huzur ve sükûna kavuştuğu söylenemez. “Para var, huzur var” denklemi sadece slogan olarak kalmış ve dünya...

Dünya, her geçen gün maddî mânâda daha zenginleşmiş olsa da, aynı ölçüde huzur ve sükûna kavuştuğu söylenemez. “Para var, huzur var” denklemi sadece slogan olarak kalmış ve dünya huzura muhtaç hale gelmiştir.
Para olduğu hâlde huzurun olmamasını değişik şekillerde izah edenler olabilir. Ancak işin temelinde gelir dağılımındaki adaletsizliğin yattığı artık daha net olarak görülüyor.

Zonguldak’ta düzenlenen “Söz Çalışma Ekonomisi Öğrencilerinde Gençlik Kurultayı”nda bir konuşma yapan Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekmiş.

Kavlak, ekonominin büyüdüğü, ticaretin katlanarak arttığı süreçte emeğin bu zenginlikteki payının düştüğünü hatırlatarak şöyle demiş: “Bir taraf hızla artarken, bir taraf aynı hızda azaldı. Azalmaya da devam ediyor. Eğer savaşların, çatışmaların, şiddetin, terörün, huzursuzlukların, mutsuzluğun sebebini arıyorsanız, başka yerde aramayın. Gelir dağılımındaki bu adaletsizliğe bakın yeter. Sadece 62 kişinin servetinin, dünyanın yarısına eşit olduğunu bilmeniz yeter. Emin olun, dünyanın her yerinde kıyamet kopuyorsa, İşte bu yüzden, bu adaletsizlikten kopuyor.”

“Adalet mülkün temelidir” sözünün bilinmesine rağmen adalete yeterince değer verilmediğini de söyleyen Kavlak, “Adalet yoksa, ‘hiçbir şey yok’ demektir. Onun için bugün eğer, dünyanın çivisi çıktıysa, adaletsizlik yaygınlaştığı içindir. Bugün eğer, çatışmalar, şiddet, terör tırmanıyorsa, adaletsizlik büyüdüğü içindir” ifadelerini kullanmış. (AA, 22 Nisan 2016)

Bu tesbitler, bir bakıma günümüz Türkiye’sini de anlatmış olmuyor mu? ‘Adalet’e gereken önemin verildiğini ve adaletin en iyi şekilde tecelli ettiğini kaç kişi söyleyebilir? Doğrudur, Hz. Ömer’den misaller verilerek ‘âdil olunması gerektiği’ni Cuma hutbelerinden de dinliyoruz. Aynı şekilde idarecilerimiz de Hz. Ömer’i örnek almak gerektiğini ifade etmekten geri kalmıyorlar. Peki, bu tavsiyeler ne ölçüde uygulanıyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
27 Mayıs hatırası 27 Mayıs 2018 | 153 Okunma Önce aile, hemen eğitim 13 Mayıs 2018 | 131 Okunma Filistin’e sanatla destek 06 Mayıs 2018 | 110 Okunma Türkiye’nin asıl ihtiyacı nedir? 29 Nisan 2018 | 77 Okunma Madem öyle niçin böyle? 22 Nisan 2018 | 119 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar