Mesai vermeyen tazminat öder
İşyerinde 8 yıldır çalışıyorum. Bu süre içinde çoğu kez günde 11 saate yakınçalışmalarım oldu ve bu devam ediyor. Ancak hiçbir şekilde mesai parası alamıyoruz....
İşyerinde 8 yıldır çalışıyorum. Bu süre içinde çoğu kez günde 11 saate yakınçalışmalarım oldu ve bu devam ediyor. Ancak hiçbir şekilde mesai parası alamıyoruz. Maaşımızda da artış yapılmıyor. İşten ayrılmak istiyorum bu gerekçeyle tazminat alabilir miyim? (ismi saklı)
Türkiye'de haftalık çalışma süresi 45 saattir. Günlük çalışma ise 7.5 saat olarakbelirlenmiştir.
Bunların üzerinde yapılan her çalışmanın parası yüzde 50 fazlasıyla ödenmek zorundadır. Üstelik işçinin onayı olmadan fazla mesai yaptırılamayacağı da kanunlarımızda açıkça yazıyor. Size mesai ödenmiyorsa bu haklı fesih imkanı da tanıyor. O yüzden bu gerekçeyle işten ayrılıp tazminat talep edebilirsiniz. Bunun için yazacağınız dilekçeyi noter kanalıyla göndermeniz sizi koruyacaktır.
İşyerinde zam yapılmaması eğer sözleşmelerde aykırı bir hüküm yoksa haklı fesih imkanı tanımaz.
Sözleşmede yoksa işverenin zam yapma zorunluluğu bulunmuyor.
Ancak asgari ücretin altında maaş ödeyemez.
Belirlenin maaşı düşüremez.
Yasalarımıza göre tazminat alacakları için zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ücret ve diğer alacaklarda ise zaman aşımı 5 yıl olarak belirlenmiştir. Yani ücretin ya da alacağın oluştuğu tarihten sonraki 5 yıl içinde bu alacağı talep etmeniz gerekir. 8 yıl önce oluşan mesai parası için zaman aşımı süresi dolmuş oluyor.