Yeri değişen işçiye tazminat
İşyerinde çalışma şartlarında ‘esaslı’ değişiklikler için işçinin onayı şart. İşçi 6 günde onaylamazsa değişiklik bağlamıyor. Anlaşmazlıkta işveren...
İşyerinde çalışma şartlarında ‘esaslı’ değişiklikler için işçinin onayı şart. İşçi 6 günde onaylamazsa değişiklik bağlamıyor. Anlaşmazlıkta işveren fesih hakkını kullanırken, işçi tazminat silahını çekebilir
Türkiye'de işçi ile işveren arasındaki önemli uyuşmazlıklardan birisinide çalışma şartlarında yapılan değişiklikler oluşturuyor. Mevzuatımıza ilk kez 4857 sayılı İş Kanunu ile 'çalışma şartlarında esaslı değişiklik' kavramı da girmiş oldu. Böylece işçisini ihbar tazminatı vermeden çıkartmak isteyen kötü niyetli işverenlerin de önüne geçildi.
'Esaslı değişiklik' kavramı yasada tam olarak tanımlanmasa da uygulamalar ve Yargıtay kararları aslında sınırları da belirliyor.
Burada bakılan ise değişikliğin işçinin aleyhine ve durumunun ağırlaştırılmış olması. Aleyhte değişikliğin işçinin ücret ve benzeri haklarında, mesleğinde, statüsünde gerçekleşmesi gerekiyor.
YEMEK HİZMETİ KESİLİRSE…
Maaşta sözleşmeye aykırı indirim, iş tanımında olmayan bir işin yaptırılması, sözleşmede belirlenen statünün dışına çıkılması bu kavramı kapsıyor. Yine işçinin uzak bir şubede çalışmaya zorlanması da esaslı değişiklik kavramı içerisinde değerlendiriliyor. Dinlenme sürelerinin azaltılması, yemek hizmetinin kaldırılması gibi konular da değişiklik kavramı içinde yer alıp işçiye tazminat hakkı veriyor. Yukarıda özetlediğimiz durumlar ortaya çıktığında çalışanlar İş Kanunu'nun 22. maddesindeki haklarını kullanabiliyor.
Bu madde de özetle;