“Biri ıslık çalarak kapınızın önünden geçerse…”
Ara Güler, “Türkiye’nin en iyi foto muhabiridir”, gibi iddialı bir söz söylesem kimse alınmaz sanırım. Zaten kendisi de “ben foto muhabiriyim” der… Eğer bir vesileyle Ara Güler’in Tosbağa...
Ara Güler, “Türkiye’nin en iyi foto muhabiridir”, gibi iddialı bir söz söylesem kimse alınmaz sanırım. Zaten kendisi de “ben foto muhabiriyim” der… Eğer bir vesileyle Ara Güler’in Tosbağa Sokak’taki ofisine eğer telefon etseydiniz, eğer orada bulunmuyorsa, kendi sesinden şöyle bir mesaj dinleyecektiniz:
“Burası, foto muhabiri Ara Güler’in …. nolu basın telefonu…”
Zaten ne zaman fotoğraf üzerine konuşsa, “Fotoğraf sanat değildir, biz sanat sanat yapmıyoruz” demiş, şöyle devam etmiştir “Biz foto muhabirleri tarih yazıyoruz. Yazılı tarih günümüzde yerini televizyon muhabirlerinin, fotoğrafçıların çektiği belgelere bırakmıştır.”
İşte o belgelerin oluşturduğu dev Ara Güler arşivinin herkese açık hale getirilmesi için başlatılan çalışmalar, ilk meyvesini verdi… Doğuş Grubu’nun Ara Güler ile işbirliği sonucu hayata geçirdiği Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) ve Ara Güler Müzesi, usta’nın 90. doğum günü olan 16 Ağustos’ta bomontiada İstanbul’da açıldı.
Ara Güler Müzesi’nde, sanatçının arşivinden fotoğraf, hikâye, video ve maket kitaplardan oluşan bir seçki, “Islık Çalan Adam” başlığı altında ilk kez sergileniyor. Serginin ismi, Ara Güler’in “Babil’den Sonra Yaşayacağız” adlı öyküsünden alınmış. Sergiye aynı isimli bir kitap da eşlik ediyor.
Sergiyle eşzamanlı olarak basılan bir diğer kitap da Ara Güler’in erken döneminde kaleme aldığı öykülerle daha sonra çektiği fotoğrafları bir araya getiren “Babil’den Sonra Yaşayacağız.” Aras Yayıncılık’tan çıkan kitap, Türkçe, Ermenice ve İngilizce üç ayrı cilt halinde okurlara sunuluyor…