Kıymet bilmek…

Kütüphanemde bulunmasından mutluluk duyacağım bir kitap geldi geçtiğimiz günlerde: Tekfen Holding Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit’in kaleme aldığı Nezahat Gökyiğit Botanik...

Kütüphanemde bulunmasından mutluluk duyacağım bir kitap geldi geçtiğimiz günlerde: Tekfen Holding Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit’in kaleme aldığı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi…

Dokunmaktan keyif aldığım güzel bir kâğıda basılmış, ciltli, fotoğraflarla desteklenmiş 480 sayfalık eseri hemen okumaya başladım… Şöyle diyor Önsöz’ün bir bölümünde Nihat Bey:

“Bitki korumada en etkili görevin, botanik bahçeleri tarafından üstlenildiği bilinmektedir. Botanik bahçeleri, özellikle ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Gelişmiş ülkelerin birçoğunda korunması gereken bitki türü 500’den az olduğu halde, 100’den fazla botanik bahçesi bulunuyor. Ülkemizde ise, tehdit altındaki 3000’den fazla bitkinin korunması, hepsi tam aktif olmayan 10 kadar botanik bahçesinden beklenmektedir. Son yıllarda bazı üniversitelerimizde, botanik bahçesinin önemsenmesi; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘Milli Botanik Bahçesi’ kurma gibi gelişmeleri, takdir ve heyecanla takip ediyorum.”

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB), Ataşehir-Ümraniye arasındaki bölgede, otoyollar kavşağında onca binanın, binlerce aracın arasında bitkiler, ağaçlar, hayvanlar, elbette insanlarla her mevsim güzel bir doğa cenneti… 40 hektar alanda her yıl 200 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlıyor…

NGBB, “Ada” olarak isimlendirilen sekiz büyük parselden oluşuyor:

Merkez, Ertuğrul, Mesire, İstanbul, Arberotum, Meşe, Anadolu ve Trakya… Proje ve planlama çalışmalarının sürdüğü nispeten daha küçük dört, doğal bitkiler ve ormanlık alan ile ilgili araştırma sahası olarak kullanılan iki parsel daha var…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aganta burina burinata! 01 Ekim 2018 | 217 Okunma Yazının kadim coğrafyasında… 28 Eylül 2018 | 216 Okunma Türk kahvesinin önü açık 24 Eylül 2018 | 180 Okunma “Borusan Sanat”lılarla bir akşam 21 Eylül 2018 | 191 Okunma Adana’nın geleneksel tarihi evlerini gördünüz mü? 17 Eylül 2018 | 232 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar