Sağlık ve beslenme haberlerine dikkat!

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta...

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? İnternette http://www.dunya.com/ehlikeyf adresinde…

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlık ve beslenme konularında bilgiye ulaşım hızı, gelişen teknoloji paralelinde her geçen gün katlanarak büyüyor. Ancak bu durum, toplumu sağlığını tehdit edecek önemli bir sorunla da karşı karşıya bırakıyor: Bilgi kirliliği…

Medyaya yansıyan sağlık ve beslenme konulu haberleri izleyenler, kaynak gösterilmeyen, bilimsel kanıtlara dayanmayan haberlerin güvenilirliğinden kuşku duyuyor… Avrupa medyasında sağlık haberlerinin sadece yüzde 27’si bilimsel kanıtlara dayanırken Türkiye’de vatandaşların yüzde 51’i gazete ya da dergilerdeki, yüzde 45’i televizyonlardaki, yüzde 48’i internetteki sağlık konulu yayınların referans kaynağının kafa karıştırdığını düşünüyor.

Sözünü ettiğim veriler, Avrupa Gıda Bilgi Konseyi’nin (EUFIC) Brüksel’de düzenlediği “Sağlık ve Bilim Haberciliği”nin mercek altına alındığı “Bilime Güvenmek: Kanıtlar Ötesi Dönem” başlıklı konferanstan… Beslenme ve sağlıklı yaşam alanlarında faaliyet gösteren Sabri Ülker Vakfı’nın da katıldığı toplantıda uzman akademisyen ve iletişimciler, bilimsel bilginin iletişiminde ortaya çıkan engeller ve toplumun doğru bilgilendirilememesi sonucu ortaya çıkan sorunlar üzerinde durarak, çözüm yolları aradı. Brüksel’deki konferansın ayrıntıları, ilginç anektodlar ve rakamlar, internet sayfamızda Ehlikeyf’te…

Sabri Ülker Vakfı’nın konferans ile eşzamanlı düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de beslenme ve sağlık iletişimine dair bilgiler paylaşıldı. Sabri Ülker Vakfı Projeler Müdürü Selen Tokcan, EUFIC Direktörü Laura Fernandez Celemin ve Newcastle Üniversitesi’nden Dr. Beth Clark’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Avrupa medyasında beslenme sağlığı beyanlarının yüzde 46'sında hiçbir kaynağın yer almadığına da dikkat çekildi. Ayrıntılar, internet sayfamızda, Ehlikeyf’te…

“Bilime Güvenmek: Kanıtlar Ötesi Dönem” başlıklı konferansın konuşmacılardan Bilkent Üniversitesi İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Bülent Çaplı liderliğinde gerçekleştirilen “Türk Medyasında Sağlık Haberlerinde Kaynak Değerlendirmesi” araştırması çarpıcı sonuçlarıyla öne çıkıyor. Araştırmanın sonuçları arasında haberlerin yüzde 94.7’sinin imzasız olarak yayınlandığı da yer alıyor… Sonuçlar, internet sayfamızda, Ehlikeyf’te…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aganta burina burinata! 01 Ekim 2018 | 217 Okunma Yazının kadim coğrafyasında… 28 Eylül 2018 | 216 Okunma Türk kahvesinin önü açık 24 Eylül 2018 | 180 Okunma “Borusan Sanat”lılarla bir akşam 21 Eylül 2018 | 191 Okunma Adana’nın geleneksel tarihi evlerini gördünüz mü? 17 Eylül 2018 | 232 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar