Başkanlık ne getirecek? Muhalefet ne olacak
ARTIK görünen odur ki...Türkiye yeni bir yönetim tarzına doğru hızla gidiyor. AK Parti’nin “başkanlık teklifi”ne MHP’nin “müzakere için olumlu” cevap vermesiyle başkanlık arayışı...
ARTIK görünen odur ki...
Türkiye yeni bir yönetim tarzına doğru hızla gidiyor.
AK Parti’nin “başkanlık teklifi”ne MHP’nin “müzakere için olumlu” cevap vermesiyle başkanlık arayışı son aşamaya geliyor.
CHP içinden konuştuğum bazı isimler de “başkanlığı müzakere etmek istedikleri”ni söylüyor.
Peki ne değişecek?
- Elbette sistem değişecek... Siyasetin omurgası değişecek.
Başkanlığı kazanan iktidarın ne olacağı belli; Türkiye’yi yönetecek.
Peki ya muhalefet? Çok partili muhalefet dönemi ne olacak?
- Türkiye’de artık ‘sürekli ve kalıcı muhalefet liderliği’ yolun sonuna geliyor. Muhalefet liderliği artık bürokratik bir kurum olamayacak. Yani her seçimde kaybeden lider dönemi kapanıyor.
Daha açık bir deyişle...
Halkoyunda kaybedip, delege oyuyla liderliğini sürdüren muhalefet liderliğinin sonudur bu.
Nasıl mı?
- Başkan adayı milletvekili seçilemeyecek.
Bu durumda kaybeden lider parlamento dışında kalacak. Bir anlamda ABD’deki gibi siyasetten lider olarak çekilecek. Bu da yenilenme demektir. Sürekli kaybeden muhalefet, iktidara da yaramıyor, demokrasiye de yaramıyor. Kaybeden liderin bırakması, siyasete dinamizm getirecek.
- Var olan Siyasi Partiler Yasası da mutlak değişmeli. Bakan olma sevdasıyla, liderin iki dudağı arasında karar veren milletvekili sistemi de eskisi gibi olmayacak.
Yani şimdiki sistemde...
- Lider il başkanlarını seçiyor. İl başkanları delegeleri belirliyor. O delegeler de kongrede genel başkanı seçiyor. Siyasetteki bu ‘al gülüm ver gülüm’ kangreni Meclis’te milletin değil, liderin vekillerini yaratıyor.
Başkan, bakanları parlamento dışından atayacağı için, Meclis’te yasama ağırlığı netleşecek.
Başkanlık sistemi ana hatlarıyla Türkiye için daha etkin ve hızlı bir yönetim anlamına geliyor.
Karşı çıkanlar olabilir.
Ben, Özal’ın başkanlık sistemini ortaya attığı günden bu yana ‘başkanlık sistemi’ni savunan birisi olarak, bu Siyasi Partiler Yasası’nın da değişmesiyle, Türkiye siyasetinin önemli bir ivme kazanacağına inanıyorum.
MUHALEFETİN SIKINTISI
Dikkat ediyorum... Başkanlık sistemine karşı çıkanlar ‘tek adam yönetimi’ eleştirisini yaptıktan sonra, “Erdoğan tek adam olacak” diyor..
Bu bile ciddi bir ‘özgüven eksikliği’ değil midir?
Muhalefetin daha baştan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını kabul etmesi anlamına gelmiyor mu?