Medyada kartlar yeniden karılıyor

Siyasetin toz duman olduğu bugünlerde medyada yaşanan hareketlilik gündem bile olmuyor. Hürriyet, Kanal D ve CNN Türk yayın yönetmenleri değişti. Çalışanlarda tenkisatlara gidildi. Medyada kartlar yeniden...

Siyasetin toz duman olduğu bugünlerde medyada yaşanan hareketlilik gündem bile olmuyor.
Hürriyet, Kanal D ve CNN Türk yayın yönetmenleri değişti. Çalışanlarda tenkisatlara gidildi. Medyada kartlar yeniden karılıyor.
Sadık Söztutan Abi'nin bir tezi vardır. Der ki: "Türk halkının yüzde 70'i sağ, yüzde 30'u soldur. Basındaki manzara ise tam tersidir. Toplumsal çatışmalarımızın en önemli sebebi de budur."
Elbette basın özgürlüğünde istenilen seviyede olduğumuzu söyleyemeyiz.
Ancak bu el değiştirmelerin, koltuk yenilemelerin "dengeleme" adımlarının bir ürünü olduğunu düşünüyorum.
Malum, habercilikte hızla dijitalleşme sürecine gidiyoruz. Geçenlerde Türkiye'de en çok ziyaret edilen ilk 50 internet adreslerine baktım.
15'i bir haber sitesi. Bunların 10'u bilinen gazete, televizyon ve ajansın adını taşıyor. Beşi ise sonradan gelişmiş.
İlk 50'de sıralama şöyle: Sabah (4), Haber7 (5), Ensonhaber (8), Mynet (19), Hürriyet (10), Yenişafak (13), Milliyet (14), Yeniakit (22), Sözcü (24), Sporx (25), Star (28), Habertürk (30), Haberler (32), Türkiye (44) İHA (46).
Yani internette denge çoktan kurulmuş. Bu, kanallarda da sağlanacaktır.
 
 
İnce'nin son kariyeri?
 
Türkiye'de siyaset kariyerinin temel belirleyicisi hiç şüphe yok ki Tayyip Erdoğan.
Bu yüzden başbakan, bakanlar, vekiller, başkanlar, teşkilattakiler konuşmasında onun ismini zikretmeden geçmiyor.
Siyasete göz kırpanlar, ikbal arayanlar onunla çekilmiş fotoğraflarla boy gösteriyor.
İşin ilginci bu hakikat, sadece AK Parti değil, muhalefet için de geçerli.
Her kim ki Erdoğan karşısına dikilip aday oluyor, işte o kahraman ilan edilip partisinde basamakları hızlıca tırmanıyor.
Misal; Kılıçdaroğlu, Akşener, Demirtaş, İhsanoğlu...
Demem şu ki, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Erdoğan'a karşı 24 Haziran seçimlerinde iyi bir performans sergilerse, oyunda bir 'level' daha atlayacak ve bu onu genel başkanlık koltuğuna taşıyacaktır.
 
 
O ne öz güven o
 
7 bin 329 kişi AK Parti'den milletvekili aday adayı olmak için müracaatta bulundu.
Öyle tipler aday adayı oldu ki... Hayretler içinde kaldık.
Birazcık ünlü olan, birazcık ekran yüzü gören, birazcık sosyal medyada varlık gösteren 'kalitem, kalibrem, birikimim var mı' demeden kendine milletvekilliği salahiyetine layık görüyor.
O ne öz güven o. Ya birader bu işler bu kadar ucuz mu? Bu kadar kolay mı?
Bu ilgi, siyasetin çok sevildiğinden değil; siyasete yüklenen değerden, siyasetçiye verilen ve ömür boyu süren imkânlardan kaynaklanıyor.
Hatırlayan vardır. Fransa'da bir süre önce milletvekilleri "Maaşlarımız yetmiyor. Makarnaya talim ediyoruz. Yeni elbise alamıyoruz" diyerek isyan etmişti.
Bizde benzer bir durum olsa kimse siyasetin 's'sini anmaz.
 
 
 
Toplama bilgisayar
 
Geçenlerde yabancı bir televizyon muhabiri "Sizce Akşener sürpriz yapacak mı?" diye sordu.
Dedim ki: "Akşener, 23 yıldır siyasetin içinde. Yeni bir isim değil. Sağdaki her partide yer aldı. AK Parti'ye kızanlar, MHP’ye küsenler, CHP’den umduğunu bulamayanlar onun yanında bir araya geldi. Ve ortaya sekülere yakın bir sağ parti çıktı. İYİ Parti ‘toplama bilgisayar’ gibi. Hard diski birinden, monitörü birinden, klavyesi başka birinden. Açma kapama düğmesi kimin elinde bilmiyorum. Küçük bir iktidar mücadelesinde bozulacak bir yapısı var gibi görünüyor. Akşener'in 24 Haziran'da Ege’den hatırı sayılır oy toplayacağını tahmin etmek zor değil. Ama destekçi profiline baktığımızda seçimde en büyük zararı, bugün kendisine kol kanat geren, ‘ödünç milletvekili’ veren CHP görecektir. Onun için ana muhalefet partisi oyları kaçırmamak için ona karşı kendi içinden birini aday gösterdi. Akşener'in parti kurarak MHP'ye büyük bir darbe vuracağı tahmin ediliyordu. Bence bu seçimin en kârlısı MHP olacak."
 
Pasaport beklemesi
 
İstanbul İl Nüfus Müdürlüğüne pasaport için randevu talebinde bulunduğumu, bir ay sonrasına gün verildiğini, vatandaşın niye bu kadar bekletildiğini sormuştum.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner aradı. Emniyet’ten sistemi devraldıklarında iki ay sonrasına randevu verildiğini, bunu bir aya indirdiklerini, çalışmalarının sürdüğünü ve süreyi iki haftaya kadar düşüreceklerini söyledi. "Pasaport işlemleri bize devredilmeden önce sistem iki haftaya kadar randevu açıyordu. Biz insanlar dilediği günleri seçsinler diye ileri tarihleri de veriyoruz" dedi.
 
 
Manifestonun şifreleri
 
AK Parti'nin merakla beklenen "24 Haziran Manifestosu"nda Osman Gazi'den Abdülhamid Han'a, M. Kemal'den Pir Sultan Abdal'a kadar geniş bir yelpazede tarihe ve tarihî şahsiyetlere atıf yapıldı.
Şahlanan Türkiye vurgusunda bulunuldu.
Erdoğan ilk defa "ahdim olsun" diyerek söz verdi.
Peki manifestonun şifreleri nelerdi?
Hangi kelimenin kaç defa zikredildiği ipucunu veriyor.
Millet: 66
Türkiye: 47
Millî: 29
Adalet: 17
Ekonomi: 14
Şahlanış: 14
Kalkınma: 7
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ağızlarındaki baklayı çıkardılar! 11 Kasım 2024 | 333 Okunma Devlet sıkıştığı yerde... 04 Kasım 2024 | 107 Okunma Haberin niteliği eşittir ülkenin kalitesi 28 Ekim 2024 | 100 Okunma Güven bunalımı yaşıyoruz 21 Ekim 2024 | 204 Okunma Köfteci YouTube! 14 Ekim 2024 | 734 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar