“Baba yaslandığın dağdır!”

Tanzimat modernleşmesi, bir anlamda babaların aile sorumluluğunu terk ettiği, çocukların eğitiminin annelere bırakıldığı dönemin başlangıcıdır.Anneler eğitimli olmadığı için...

Tanzimat modernleşmesi, bir anlamda babaların aile sorumluluğunu terk ettiği, çocukların eğitiminin annelere bırakıldığı dönemin başlangıcıdır.

Anneler eğitimli olmadığı için çocuklarını eğitemediği, iyi eğitimli annelerin cemiyet için faydalı çocuklar yetiştireceği tezi hakimdir Tanzimat'ın kadın modernleşmesinde. Bu tez bir yanıyla doğrudur.Geçmişin eğitim sistemini sıfırlamamak ve yeni eğitim sisteminin tek icracısı olarak anneyi görmemek kaydıyla.

İyi eğitimli annelerin çocuklarını daha iyi eğiteceği tezininin hayata geçmesindeki en can alıcı sorun, babanın yeni rolünde, daha doğrusu rol dağılımında tamamen evin dışında bırakılıp, aile içi mesuliyetinin para kazanmaya indirgenmesinde ortaya çıkmıştır.
Üretimin aileden kopması ile birlikte başlayan babaların evden uzaklaşması süreci, babaların sadece zamansal ve mekânsal olarak değil, psikolojik olarak da evden uzaklaştığı bir dönemi inşa etti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
21. yüzyılı kim temsil ediyor? Aptallar ve aptallıklar mı? 22 Kasım 2024 | 103 Okunma 19. yüzyıl epidemiye âşık, 21. yüzyıl laboratuvarda üretilmiş virüslerin eseri/esiri 15 Kasım 2024 | 98 Okunma Şiir Cumhuriyeti’nin o yalnız vatandaşları, merhaba... 08 Kasım 2024 | 202 Okunma Dizilerde Türk bayrağı... 01 Kasım 2024 | 308 Okunma Verilen hediye geri alınır mı? 25 Ekim 2024 | 141 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar