“Kararı endişeyle ve yakından sey-re-di-yor-u-uzz”
Adalet duygusunun kültürden kültüre değiştiği konusunda sosyologlar arasında bir uzlaşma olmamakla birlikte, ilerlemeci görüş en ileri adalet anlayışının Batı medeniyetinde olduğu önermesini Batı...
Adalet duygusunun kültürden kültüre değiştiği konusunda sosyologlar arasında bir uzlaşma olmamakla birlikte, ilerlemeci görüş en ileri adalet anlayışının Batı medeniyetinde olduğu önermesini Batı dışı toplumlara her vesile ile dayatıyor.
Post modern dünyanın adalet ve demokrasi anlayışını aşikar kılmak için idam kararı onaylanan Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Mursi örneği üzerinden gidelim.
Mısır halkının seçimini hiçe sayarak cuntanın darbesiyle indirilen Mursi'nin başına gelenler pek demokrat ülkeleri Mısır'a faşizm geliyor tedirginliğine sevk etmedi. Bazı diktatörleri severiz söylemi yürürlükten hiç düşmemişti. Sadece bazı zamanlar vitrinden alınıyordu fazla yıpranmaması için.
İslam coğrafyası için “benim faşistim iyidir” söylemine dört elle sarılmış Batılı ülkelerin tavrı bizi şaşırtmıyor. Şaşırtıcı olan bireylerin tutumu. Batılı bireyin demokratik bilinci sadece cinsel ve etnik kimlikler için hassas.
Mesela İran, Somali, Nijerya'da zina suçuyla yargılanan ve taş atılarak öldürülme, recm cezasına çarptırılan kadınlar için dünyanın seferberliğine tanığız. Kadın hakları böyle durumlarda bütün dünyayı ayağa kaldıracak çalışmalar yapıyor. Yapıyor da ne oluyor demeyiniz.