Bizim mahallede neler oluyor?

İslam coğrafyasında, kardeş kavgalarının, ideolojik kamplaşmaların ve çıkar hesaplarının hat safhaya ulaştığını görmekteyiz. Fakat ilginçtir, bu toplumlara yön veren kişi ya da...

İslam coğrafyasında, kardeş kavgalarının, ideolojik kamplaşmaların ve çıkar hesaplarının hat safhaya ulaştığını görmekteyiz. Fakat ilginçtir, bu toplumlara yön veren kişi ya da kişilerin, sorunların çözümü noktasında bir adım dahi ileri gidemediklerini görmekteyiz.

Bilindiği üzere, 1. Dünya savaşı sonrası İslam dünyası üzerine çıkar hesapları yapılmaya başlandı. Kapitalist odaklar İslam toplumlarının kaynaklarından önce kültürel değerlerini işgal etmeye karar verdiler. Bu toplumları etki altına alabilmek için onların fert fert öz benliklerinden ve kültürel değerlerinden koparılması başkalaştırılması gerekiyordu. Kapılar ardında hazırlanan o senaryo bizim mahallede gösterime girdiğinde ise her şey kökten sarsılmaya başladı. Müslüman evlatları kendilerine yabancılaşmaya ve köklerine sırt dönmeye başladılar. Bu toplumların başına getirilen liderler ise kendileri olmakta ziyade küresel güç odaklarının emirlerine amade olup, kendi dinamiklerine ihanet etmeye başladılar. İslam toplumları kültürel kimliğini, dik duruşunu ve geçmişin içinden süzülüp gelen bilgi ve birikimlerini kaybedip köleleştirildi. Tarihin bağrında medeniyet inşa eden Müslümanlar, bağımsızlıklarını kaybedip, yularını düşmanın eline kaptıran bir at misali hangi yöne çekilirse o tarafa doğru yönelmeye başladılar. Bu durum sadece siyasi bir yenilgi değil aynı zamanda kültürel bir yenilgiye de dönüştü ve fertler kimliklerini oluşturmakta güçlük çekme başladılar.
Bugün İslam toplumlarının en büyük sorunu güven sorunudur. Epey zamandır savaş ve işgallerin odağı haline gelen bu toplumlar, kendilerine olan güvenlerini kaybetmiş, batının kölesi haline gelmişlerdir. Toplumun yetiştirdiği aydın, düşünür siyasetçi ve sanatkarları ise soru sormaktan ya da çözüm üretmekten uzak kalıp sessizliğe çekiliyor. Peki, neler yapılabilir?

İslam dünyasının lider, düşünür, aydın, âlim ve mütefekkirleri bir araya gelip sorunların tespitini yapmak ve çözüme giden yollar üzerinde istişare edip harekete geçmek zorundadırlar.
Geçmişte İslam dinamikleri, dünyayı nasıl algılamış, duygu düşünce ve eylemlerini hangi eksen üzerinde sürdürmüşlerse bu günde aynı çizgide hareket etmenin mümkün olduğunu bilmek zorundayız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya adalet gününde ne hissettiniz? 27 Aralık 2017 | 163 Okunma Şimdiden sonra ne olacak? 26 Aralık 2017 | 2.536 Okunma Okullarda şiddet eğitimi 25 Aralık 2017 | 223 Okunma Şiddet toplumuna mı dönüşüyoruz? 23 Aralık 2017 | 152 Okunma Sıradan şeyler (2) 22 Aralık 2017 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar