Başka ülkelerle ihtilâf dönemlerinde medyamızın hali.. sorunlu..
Olmasa herhalde daha iyi olur, ama yine de kaçınılmaz bir şeydir: Ülkeler de, bireyler arasında yaşandığı gibi, birbirleriyle didişebilir, dalaşabilir, birbirine küsebilir de… Savaşlar oluyor da, didişmeler niye...
Olmasa herhalde daha iyi olur, ama yine de kaçınılmaz bir şeydir: Ülkeler de, bireyler arasında yaşandığı gibi, birbirleriyle didişebilir, dalaşabilir, birbirine küsebilir de…
Savaşlar oluyor da, didişmeler niye olmasın?
- Reklam -
Ancak yine de doğru olan, ihtilâfların çok fazla büyümeden yatışması, yatıştırılmasıdır.
Bunun için de ‘diplomasi’ diye bir sanat ve o sanatın erbabı olarak bilinen diplomatlar var.
Pek çok uluslararası ihtilâf, bir gün geliyor, kıvrak bir hamleyle çözülme aşamasına giriyor; bizler gibi olaylara dışarıdan bakanlar, “Bu nasıl oldu da oldu?” hayretimizi çokça belli de ediyoruz…
Genellikle uluslararası ihtilâflar diplomatlar sayesinde o noktaya geliyor.
Rusya ile yaşananlar
Rusya ile bir askeri jetlerinin Türkiye sınırına tecavüz ettiği için düşürülmesi (24 Kasım 2015) sonrasında ciddi bir sıkıntılı dönem yaşandı. İki taraf adına konuşanlar haklı oldukları iddiası üzerine oturan söylemlerle birbirlerini yaralayıcı sözler sarf ettiler; Rusya tuttu, bir dizi yaptırım da uygulamaya başladı.
Sonra birdenbire yumuşama yaşandı.
O zaman yaşananları ayrıntılı olarak yazmıştım: Araya iki tarafı iyi tanıyan kişilerin girmesi diplomatlar tarafından sağlandı; mektuplar teati edildi ve Rusya yumuşama sürecine girmeyi kabul etti.
Tabii, arada, daha önce yıpratıcı sözlerini işittiğimiz sözcülerin yumuşamaya yarayan farklı açıklamaları duyuldu.