Saray’da yaşıyorlar, biri kral başında taç var, diğeri kraliçe; ancak geceleri uykuları kaçıyor…
Gazeteci Fehmi Koru'nun bugünkü (03.12.2022)''Saray’da yaşıyorlar, biri kral başında taç var, diğeri kraliçe; ancak geceleri uykuları kaçıyor…'' başlıklı yazısı.
İngiltere’de Saray halkının başı dertte. Ülkenin üzerinde kara bulutlar dolaşıyor ve her geçen gün onların karşısına yeni sorunlar çıkarıyor.
Giriş paragrafı, her gün göz attığım İngiliz gazetelerinden edindiğim izlenimin özeti…
Kraliçe 100 yaşına girip “Dalya” demeye hazırlanıyordu, 96 yaşında birdenbire ölüverdi.
Halbuki kendisiyle aynı adı taşıyan annesi 102 yaşına kadar yaşamıştı.
Kral olmayı sabırsızlıkla beklerken yaşlanan oğlu, ‘Kral 2. Charles’ adını alarak onun tahtına oturdu, ancak sorunları her gün büyüyen bir ülkenin başı olmanın sıkıntıları ile uğraşmakta zorlanıyor.
Ülkenin resmi ismi ‘United Kingdom’ (Birleşik Krallık); isimdeki ‘krallık’ sözcüğü varlığını sürdürebilse bile ‘birleşik’ sıfatı tehlikede.
İskoçya nicedir birlikten ayrılmak istiyor; ilk fırsatta bir referandumla bunu sağlamak isteyen bir yönetim var orada.
Kuzeyde, yaşadıkları topraklar ikiye bölünmüş İrlandalıların tek bir çatı altında toplanma hayalleri yeniden depreşmiş görüntüsü veriyor.
En son Katar’da milli takımları İngiltere ile karşılaşan Galler bölgesi insanlarının o maç sırasında ve sonrasında sergiledikleri taşkınlıklar, orada da ayrılıkçı hislerin kabardığına dair işaretler taşıyor.
Hep başka ülkelerin içini karıştırmakla itham edilirdi İngiltere, şimdi kendi içi karışmaya hazır durumda.
Yeni kralın annesinden devraldığı başbakanın politik ömrü 43 günle sınırlı kaldı. Bugün İngiltere’nin başbakanı beyaz bir İngiliz değil. Kahverengi derili -Hint kökenli-, Hıristiyan olmayan -Hindu- ve ismi de yabancı –Rishi Sunak– bir başbakanı var ülkenin…
Bunlar yeterince uykusunu kaçırmazmış gibi, ülkenin istatistik kurumu, yılın son ayına girildiğinde, İngiltere’nin artık eski ‘Birleşik Krallık’ halinin değiştiğini rakamlarla gösteren son verileri yayımladı.
İngilizler kendilerine mahsus bir din anlayışıyla Hıristiyan; halk Anglikan Kilisesi mensubu. Büyük çoğunluğun öyle olduğu sanılıyordu. Oysa açıklanan verilerde artık durumun farklılaştığı, Hıristiyan olduğunu söyleyenlerin ülkede azınlığa düştüğü görülüyor.
2011 yılında yapılan bir önceki sayımda, İngiltere ve Galler’de yaşayan insanların %59.3’ünü- oluşturan 33.3 milyon insan kendilerini ‘Hıristiyan’ olarak tanımlarken, son sayımda bu oranın %46.2 olduğu ortaya çıktı.
Sadece 27.5 milyon İngiltere vatandaşı kendisini ‘Hıristiyan’ olarak tanımlıyor.
Ülkede 4 milyon Müslüman ile 1 milyon kadar da Hindu yaşıyor.