Türkiye’nin ‘tezkere’ tarihi
AK Parti ile MHP milletvekillerinin “Evet” oyu vereceği belliydi de, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) gerekirse sınır ötesi (Suriye ve Irak’a) müdahalesine izin veren “tezkere”ye CHP’nin aynı...
AK Parti ile MHP milletvekillerinin “Evet” oyu vereceği belliydi de, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) gerekirse sınır ötesi (Suriye ve Irak’a) müdahalesine izin veren “tezkere”ye CHP’nin aynı yönde oy kullanacak olması sürprizdi.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, huzursuzlanan milletvekillerini yatıştırmak için,“Eğer ‘Hayır’ oyu kullanırsak, seçim sürecinde şehit cenazelerinde bunu kullanır, aleyhte propaganda yaparlar” gerekçesine sığınmış...
Gerekçesiz olmazdı zaten; çünkü CHP’liler her yıl bu zamanlarda Meclis’e sunulan “tezkere”ye hep “Hayır” oyu kullanmaktaydı.
HDP’nin “tezkere” karşıtlığı ise devam ediyor; hükümette yer alan HDP’li 2 bakan “Hayır” oyu kullanacaklarını günler öncesinden açıkladı.
“Tezkere” önemini aslında çoktan yitirdi; artık sınır ötesi müdahalelerin “tezkere”bulunmasa da yapılabileceği bir ortam hâkim ülkemize. Konuyu ele alışım da müdahale ihtimali yüzünden değil; CHP’nin görüş değişikliği için sığındığı“gerekçe” tuhafıma gitti de ondan.
Suriye ve Irak’a asker gönderme tezkeresi PKK terörüyle ilgili değil ki... Bu ülkelerde IŞİD belasına karşı bir “koalisyon” oluşturdu ABD ve Türkiye de o koalisyonun içerisinde. ABD kendisine tanınan izinle Türkiye’de bulunan üslerini (İncirlik, Erhaç, Batman ve Pirinçlik’i) kullanmaya başladı.