Tunç Soyer’in arka bahçesi
İzmir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer hakkında yazı hazırlıyordum ki gündeme Deniz Ülkü Arıboğan’ın tuhaf çıkışı geldi.Arıboğan’ın, YÖK’ün Yurt...
İzmir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer hakkında yazı hazırlıyordum ki gündeme Deniz Ülkü Arıboğan’ın tuhaf çıkışı geldi.
Arıboğan’ın, YÖK’ün Yurt Dışı Yüksek Lisans Bursu uygulaması için itirazını dillendirenlere, “Kolejli dostlar” toptancı başlığıyla bir çıkışması olmuştu. Doğal olarak Arıboğan’a sosyal medya yanıtları gecikmedi.
Aslına bakarsanız kolej kavramı Türkiye’de, yurt dışındaki tanımından farklı olarak yaşam bulmuştu. Arıboğan da tedrisatını, hadi burjuva demeyelim, kent seçkinlerinin gitmekte olduğu, başında “özel” ibaresi olan okullarda gördüğü için, haliyle “normal!” kolejlilerden söylediklerine tepki geldi.
İşte Tunç Soyer de böyle normal bir kolejde, sonradan adı Bornova Anadolu Lisesi olan Türkiye’nin ilk yedi Maarif Kolej’inden birisinde eğitimini yatılı öğrenci olarak almış, kişisel gelişimini güçlendirmişti.
Sınavla girilen, yalnızca yatılılıktaki yemek parasının ödendiği, sıralarında çok sayıda parasız yatılı öğrencinin de yer aldığı, maarifin gözde okullarından birisinde…
Erkek yatılı okulu olarak 200 dönümlük, bağışlanmış bir çiftlik üzerinde kurulmuş okul. Sonradan, aralarında İranlı genç kızların olduğu gündüzlüler de alınmaya başlamış. Böylece belki de, yatılı okuyup da maço olunmayan ender yuvalardan birisi olmuş.
Okul, Arıboğan’ın tanımladığı kolejlerden farklı olarak şehir dışında kurulduğu için, haliyle mekansal özgürlüğü de öğrencilerine yansımış. Bahçesinde sincapların dolaştığı; içinde, öğrencinin sigara içmeye gidip ama hiç yangın çıkarmadığı ormanı olan bir kampüs oluşmuş…