Kamala Harris’i güdenler

Joe Biden’ın çekilmesinden sonra onun yerine Demokratik Parti’nin Başkan Adayı olarak desteklediği Kamala Harris’in adaylığı henüz kesinleşmedi. Fakat ABD’deki “müesses nizam”ın adayı olarak...

Joe Biden’ın çekilmesinden sonra onun yerine Demokratik Parti’nin Başkan Adayı olarak desteklediği Kamala Harris’in adaylığı henüz kesinleşmedi. Fakat ABD’deki “müesses nizam”ın adayı olarak Harris’in adı öne çıkıyor.

Harris’in neo-conların önemli karargâhlarından CNAS (Center for a New American Security: Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi) derin bağları, siyonist lobiyle derin irtibatları, arkasındaki esas gücü ele veriyor. Biden’ın yönetiminde kilit görevleri elinde tutan neo-con/siyonist takım, 2020 yılındaki kampanya sırasında Kamala Harris’i de Biden’ın yanına yerleştiren güçtü.

CNAS’ın başındaki kişi, Trump’un Cumhuriyetçi Parti’deki en azılı muhaliflerinden ve ABD’deki en şahin siyasetçilerden Senatör John McCain’in dış politika danışmanlığını yapan Richard Fontaine. Bu kuruluşun, 2016 yılında neo-con teorisyenler Robert Kagan ve James P. Rubin’in önsözüyle yayınladığı “Amerikan Gücünün Genişletilmesi, Rekabetçi Dünya Düzeninde ABD’nin Müdahalesini Genişletme Stratejileri” başlıklı raporda ABD’nin dünya çapında gelişen çok kutupluluğu önlemek için askeri müdahalelerini artırması gerektiği, Rusya ve Çin’e karşı askeri önlemleri devreye sokmak savunuluyordu. Bu rapordaki görüşlerin ana çizgileri daha sonra Biden yönetiminin ulusal güvenlik strateji belgesine de girdi.

Buna karşılık Trump, dünya çapındaki askeri müdahaleleri sonlandıracak bir programı savunuyor. Trump’ın Başkanlık dönemi sırasında 2019 yılında Fox televizyonuna verdiği şu demeç, Trump karşıtlarınca bilinçli olarak gözlerden gizlenmek isteniyor:

“(Suriye’den) Askerlerimizi geri getirmek istiyorum diyorum, insanlar çılgına dönüyor. Şu Washington’da öyle insanlar var ki hiçbir yerden çıkmak istemiyorlar. Tamam geride birkaç yüz asker bırakacağım diyorum artık. Ama onlara kalmış olsaydı binlerce asker daha gönderirlerdi. Günün birinde insanlar bunu anlatacak. Bir grup var, ‘asker-endüstri kompleksi’ deniliyor. Onlar hiçbir yerden çıkmak istemiyorlar, sürekli savaş istiyorlar. Hayır ben savaş istemiyorum.” (AA, 20 Mayıs 2019)

Trump, 2024 seçim kampanyası sırasında da birden fazla defa Ukrayna’daki savaş dahil olmak üzere dünyadaki savaşları durduracağını vadetti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin BRICS üyeliği zorunlu rota 08 Eylül 2024 | 20 Okunma TGB’nin çuval eyleminin gösterdiği 05 Eylül 2024 | 169 Okunma Kalkınma Yolu’nun Güvenlik Boyutu 01 Eylül 2024 | 57 Okunma Kalkınma Yolu’na Suudi Arabistan ve İran da dahil edilmeli 29 Ağustos 2024 | 265 Okunma Suriye’de PKK’yı bitirmek için atak zamanı 25 Ağustos 2024 | 287 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar