Çocuk ve kadın cinayetleri

Türkiye’nin gündemi 8 yaşındaki Narin’in öldürülmesi.Türkiye ayakta; bu cinayetin aydınlığa kavuşturulmasını ve Narin’in katili veya katilleri ile cinayete yardım ve yataklık yapan herkesin en...

Türkiye’nin gündemi 8 yaşındaki Narin’in öldürülmesi.

Türkiye ayakta; bu cinayetin aydınlığa kavuşturulmasını ve Narin’in katili veya katilleri ile cinayete yardım ve yataklık yapan herkesin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyor.

Kamuoyunun beklentisi bu cinayetin önceki birçok örnekte görüldüğü gibi üstünün kapatılmaması, dosyanın tozlu raflara kaldırılıp unutulmaması.

Türkiye’de kadın ve çocuğun bir değeri yok.

Özellikle feodal düzenin hüküm sürdüğü ailelerde çocuk ve kadının hakları diye bir kavram yok.

Aile içi cinayetler maalesef bu nedenle çok fazla.

Verilere bakalım.

Çocuk Hakları Koruma Merkezi’nin (FİSA) 2023 Türkiye raporuna göre çocuk verileri şöyle:

- Çocuk cinayetleri ve ev içi şiddet temelli cinayetlere şüpheli ölümler de eklendiğinde iki buçuk yılda en az 133 çocuk hayatını kaybetti.

- 2022'de 37, 2023'te 15, 2024'ün ilk yarısında 17 şüpheli çocuk ölümü gerçekleşti.

- Rapora göre 35 çocuk şiddet sonucu hayatını kaybetti.

- Bu çocuklardan 7’si cinsiyet temelli şiddet, 9’u akran şiddeti, 15’i ev içi şiddet ve 5’i çocuk cinayetleri nedeniyle hayatını kaybetti.

- Çocukların 45’i de iş cinayetlerine kurban gitti.

Dikkati çeken bir bulgu da çocuklara şiddetin çoğunlukla aile içinden, tanıdıklarından gelmesi.

Kadın cinayetlerinden de durum vahim.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre 2023 yılında Türkiye’de 315 kadın öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 31’i bıçaklanarak, yüzde 55 ise ateşli silahla vurularak öldürüldü.

Bu rakamlar Türkiye’de silahlanma sorununu da gösteriyor. Ruhsatsız silah edinmenin kolaylığı bu sorunun esasını oluşturuyor.

Ayrı raporda yer alan çarpıcı bir sonuç da kadınların en çok evli oldukları erkek tarafından, evlerinde öldürülmesi.

2023 yılında öldürülen kadınların yüzde 41’i evli oldukları erkek tarafından öldürüldü. Evli olduğu erkek tarafından öldürülen kadınl...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bilimden Uzaklaşan Eğitim 18 Eylül 2024 | 7 Okunma Roma Tipi Aile 16 Eylül 2024 | 357 Okunma Çocuk ve kadın cinayetleri 13 Eylül 2024 | 72 Okunma Narin'in Katili 11 Eylül 2024 | 567 Okunma CHP'nin Değişim İddiası 09 Eylül 2024 | 271 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar