Filistin sorununun çözümü
ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul eden kararı imzalamasından sonra, dönem başkanı olan Türkiye’nin çağrısıyla İstanbul’da toplanan İslam...
ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul eden kararı imzalamasından sonra, dönem başkanı olan Türkiye’nin çağrısıyla İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı da işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olduğunu vurgulayan bir bildirge yayımladı. İstanbul zirvesinden çıkan bu kararla Trump’ın restine karşılık rest çekilmiş oldu.
Filistin sorunu Ortadoğu’nun temel sorunudur. Ortadoğu’ya barış ve istikrarın gelmesi için Filistin sorununun kalıcı biçimde çözülmesi gerekiyor. Yıllardır devam eden mücadeleden sonra Filistin-İsrail sorununun iki devletli bir modelle çözüme kavuşacağı konusunda uluslararası alanda geniş bir uzlaşmaya varılmış durumda. Böyle bir zemin ve umut yakalanmışken Trump’ın ve İsrail Başbakanı Netanyahu’nun “Kudüs atağı” çözüm yerine sorunu daha da ağırlaştırmış oldu.
60 yıldır Filistin topraklarını yavaş yavaş işgal eden İsrail, Filistinlilere yaşam hakkı tanımadı. Birkaç yerleşim yerine tıkılan Filistinliler hayatta kalma mücadelesi veriyor. Tam bir tecrit altında yaşayan Filistinlilerin, gerçek anlamda devletlerine kavuşmaları dışında, kurtuluş yolları yok.
İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın yaptığı olağanüstü zirvede alınan kararlar, Filistin sorununun çözümü için bir temel olarak korunması gereken tarihi nitelikteki kararlardır. Bu kararların arkasında durmak ve hayata geçirmek Filistinliler için yaşamsal önem taşıyor. İslam ülkeleri İstanbul ruhunu kaybetmemeli; kenetlenmeli ve birlikte hareket ederek, ABD ve İsrail üzerindeki baskılarını artırmalıdır.
Ortadoğu halkları birbirleriyle savaşmak, mezhepsel ve etnik aidiyetler üzerinden birbirinin kanını dökmekten vazgeçip, bir araya gelebilirlerse Filistin sorununu çözüm yoluna sokar, süper güçlerin işgal ve tahakkümünden kurtulur hem de barışa ulaşabilirler.
GAZETECİLİĞİN GÜZEL ÖRNEKLERİ