Kıbrıs'ta aldığımız ders
CENEVRE’de devam eden Kıbrıs görüşmelerinde birçok konuda uzlaşma sağlandığı haberleri geliyor.Garantör ülkeler olarak Türkiye, İngiltere ve Yunanistan dışişleri bakanları da sürece dahil...
CENEVRE’de devam eden Kıbrıs görüşmelerinde birçok konuda uzlaşma sağlandığı haberleri geliyor.
Garantör ülkeler olarak Türkiye, İngiltere ve Yunanistan dışişleri bakanları da sürece dahil oldular. Belki bir sonraki aşama başbakanların da sürece katılması.
KKTC ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nin hazırladığı yeni haritalar Birleşmiş Milletler nezdinde çelik kasalara koyuldu. Haritalarda ne öneriler olduğunu sadece 5 kişi biliyor.
Müzakere süreci uzlaşma yönünde seyrederse, haritalarda neler olduğunu görebileceğiz.
YOĞURDU ÜFLEMEK
Türkiye ve KKTC, 2004’te uğradığı haksızlıktan ders aldı. Annan Planı’nı kabul ettiğinde Türkiye’nin de Avrupa Birliği üyeliğinin garanti olacağını düşünen Ankara ve KKTC bu planı desteklemişti. Kıbrıs Türkleri Annan Planı’na ‘Evet’ dediler. Ama Rum tarafı ‘Hayır’ dedi.
ABD ve AB, Kıbrıs Türkleri’ne ve Ankara’ya ‘Evet’ dedirtmek için kırk dereden su getirmesine karşın, ‘Hayır’ diyen Rumlara hiç tepki vermedi. Hatta ödül verdiler. Güney Kıbrıs’ı AB’ye tam üye yaptılar. KKTC’ye uygulanan ambargolar da esas itibariyle devam etti.
Annan Planı’na ‘Evet’ demenin KKTC’ye de Türkiye’ye de bir faydası olmadı.
Türk tarafının sütten ağzı yandı.
KKTC ve Türkiye, ne AB’ye ne BM temsilcisine ne Rum Yönetimi’ne ne de Yunanistan’a güvenmelidir.