Küçük Suriye!

Sığınmacı sorunu iktidarın gündeminde yok.Çünkü iktidara göre Türkiye’de böyle bir sorun yok.Oysa Türkiye en fazla sığınmacı-göçmen barındıran ülke.Bu, iktidarın bilerek...

Sığınmacı sorunu iktidarın gündeminde yok.Çünkü iktidara göre Türkiye’de böyle bir sorun yok.Oysa Türkiye en fazla sığınmacı-göçmen barındıran ülke.Bu, iktidarın bilerek, isteyerek izlediği politikanın sonucu.

Suriye iç savaşından bu yana Türkiye’nin aldığı sığınmacıların sayısı bazı kaynaklara göre 10 milyonu aştı. Resmi açıklamalara göre ise 4,5 milyon. Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sığınmacıların gelecekte çok daha büyük sorunlara yol açacağı yönünde.

Örneğin en çok sığınmacı bulunan illerin başında gelen Gaziantep’te yapılan araştırmanın sonuçları çok dikkat çekici.

Gaziantep’te 41 Sivil Toplum Kuruluşu’nun (STK) imzasını taşıyan “Şehrimizde değişen Nüfus Yapısı ve Etkileri” başlıklı rapor açıklandı.

Gaziantep Kulübü Kurucu Başkanı Necati Binici, açılış konuşmasında, ‘’Gaziantep ile ilgili 20 yıl sonrasına bakıldığında Suriyeli nüfusunun kent nüfusunun yüzde 50’sini oluşturacağı öngörülüyor. Türkiye’de 1,62 olan doğurganlık hızı, Suriyelilerde 5,3.”bilgisini verdikten sonra 20 yıl sonra Gaziantep’te nasıl yaşayacağız?” diye sordu.

Gaziantep Kulübü Başkanı Kübra Kayın’ın okuduğu rapor Gaziantep Ekspres gazetesinde “Küçük Suriye!” başlığıyla haberleştirildi. Kayın konuşmasında şu bilgileri verdi: ’Fakültelerimizden mezun olmuş Suriyeliler ise bambaşka bir sorun oluşturmaktadır. Hukuk Fakültesini bitirip avukat olmuş, T.C. vatandaşı olmuş, Baroya kabul edilmiş, avukatlık ofisi açmış ama Türkçe bilmeyen Suriyeli avukatlarımız mevcuttur. Türkçe bilmeden Türkiye’deki bir hukuk fakültesinden mezun olunabilmesi oldukça düşündürücüdür.”

Kayın’ın açıkladığı raporda şu bilgi de dikkati çekiciydi: ”2023 yılı itibari ile Gaziantep’te ticaret ve üretim sektörlerinde faaliyet gösteren 5000’in üzerinde Suriyeli firma bulunmaktadır. Bunun yanında kayıt dışı faaliyet gösteren çok sayıda işletme, küçük esnaf ve atölye vardır. Bu gayri resmi firmalar vergi vermemekte, SGK primi ödememekte, diğer firmaların yaptırmak zorunda olduğu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin Gerçek Gündemi: Geçim Derdi 01 Temmuz 2024 | 139 Okunma Göstermelik Süreç Bitti 28 Haziran 2024 | 1.304 Okunma CHP’nin İyi Niyeti 26 Haziran 2024 | 288 Okunma Vergi Adaleti! 24 Haziran 2024 | 89 Okunma Küçük Suriye! 21 Haziran 2024 | 173 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar