Türkiye, tetikçilere teslim edilmeyecek kadar büyük bir ülke
Moody’s Türkiye’nin uluslararası kredi notunu (Baa3) bir basamak indirerek (Ba1) çöp seviyesi düşürdü. Tekrarlamakta fayda var ‘çöp seviyesi’... Yani Moody’s parasını değerlendirmek isteyen...
Moody’s Türkiye’nin uluslararası kredi notunu (Baa3) bir basamak indirerek (Ba1) çöp seviyesi düşürdü. Tekrarlamakta fayda var ‘çöp seviyesi’... Yani Moody’s parasını değerlendirmek isteyen başta emeklilik olmak üzere değişik birçok fona, ‘Türkiye’ye yatırım yapmayı tavsiye etmiyoruz’ notunu verdi. Tüzükleri gereği bu fonlar da en az iki ‘yatırım yapılabilir’ onayı olmayan ülkeye fonlarını aktaramıyor. Moody’s’in bu hamlesinden sonra onay veren sadece Fitch kaldı. Onun durumu da belirsiz.
Peki Moody’s’in bu kararı öne sürdüğü gibi iktisadi saiklerle alınmış bir karar mı? Doğrusu bu konuda hemen her kademe ciddi soru işaretleri var. Karar kesinlikle politiktir ve Türkiye’ye yönelik saldırıların devamıdır.
Öne sürdüğü gerekçeler, Türkiye’nin ortaya koyduğu performansla örtüşmüyor. Elbette sorunlar var, kimin yok ki? Nereden bakarsak bakalım, karar asimetrik bir savaşın devamı gibi gözüküyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından uyarı veren, henüz geçen hafta ‘şok etkisi atlatıldı’ mesajını yayımlayan Moody’s Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika’daki ‘ayarından’ hemen sonra yeniden karar değiştirmesi, objektif kriterlerle izah edilemez. Lütfen kimse kimseyi kandırmasın.
Kararında kısaca ne diyor Moody’s: “Dış finansman ihtiyacının oluşturduğu riskler, ekonominin küresel şoklara karşı olan dayanıklılık derecesi açısından çok önemlidir.” Teknik açıdan doğru bir önerme gibi görünüyor, ancak bu yeni bir durum değil. Cari açığın ve kamu borcunun milli gelir içindeki oranı, 20 Avrupa ülkesine göre çok daha olumlu bir tablo sergiliyor. 2008 krizi başta olmak üzere son olarak 15 Temmuz darbe girişiminde de gördük ki, Türkiye dış şoklara karşı direnci yüksek bir ülke. Büyüme beklentilerindeki düşüşü Türkiye’nin genel performansına bağlamak da çok teknik bir izahat değil. Çevre koşulları ve küresel büyüme iştahının düştüğü bir ortamda Türkiye’yi hedef göstermek Moody’s’in kararını daha da tartışmalı hale getiriyor. Satış rekorları kıran...