FETRET’in bitmesiyle Özgür Özel de özgürlüğüne kavuşacak…

Fetret’in tarihsel konjonktüre göre değişen anlamları var.Kelime anlamıyla “İki olay arasında geçen süre” denmekte.İslam’a göre “Hz. İsa ile Hz. Muhammed arasında geçen süre” ya...

Fetret’in tarihsel konjonktüre göre değişen anlamları var.

Kelime anlamıyla “İki olay arasında geçen süre” denmekte.

İslam’a göre “Hz. İsa ile Hz. Muhammed arasında geçen süre” ya da “İki peygamber arasında peygambersiz geçen süre” diye yorumlanıyor. Sonra işin içine devlet ve siyaset giriyor. Osmanlı döneminde yeniden adlandırılıyor. Moğol İmparatoru Timurlenk’in, Yıldırım Bayezid’i Ankara Savaşı’nda hezimete uğratmasından sonra başlayan döneme bu ad veriliyor. Osmanlı Devleti’ni parçalamak isteyen Timur savaşı kazandıktan sonra Anadolu topraklarını Osmanlılardan alıp eski sahiplerine, yani beyliklere iade etmiş, diğer yerleri de Bayezid’in oğulları arasında paylaştırmıştı. Yıldırım Bayezid’in Ankara Savaşı’nın ardından ölümü ile geride Süleyman, Îsâ, Mûsâ, Mehmed, Mustafa ve Kasım adlı oğulları kalmıştı.

Bu oğullardan dördü kendi aralarında amansız taht savaşlarına giriştiler ve 1402’deki yenilginin ardından bu savaşlar sırasında başta Osmanlı’nın payitahtları (başkent) Bursa ve Edirne olmak üzere Anadolu ve Rumeli toprakları bu kardeşlerin ve ordularının arasında defalarca el değiştirdi. Savaşlar, Ankara Savaşı bozgununun tarihi 1402’den başlayarak 1413 yılına kadar devam etti. Tabii işin içine Bizans İmparatoru Manuel’den Sırplara, Anadolu beyliklerinden Ceneviz ve Venediklilere kadar herkes girdi. Sonuçta dağılan Osmanlı birliği, 1413 yılında, I. Mehmed (Çelebi Mehmet) tarafından yeniden sağlandı. Bu gelişmeye bağlı olarak Çelebi Mehmet için "Devletin ikinci kurucusu" tabiri kullanıldı.

İşte bu Bunalım Devri veya Fasıla-i Saltanat’a; 1402'den 1413'e kadar süren kargaşa dönemine FETRET DEVRİ dendi. Yani “İki padişah arasında padişahsız geçen süre” anlamında.

Biz ise bugün bu kavramı, “Hükûmet gücünün ya da yönetimin gevşediği, düzenin bozulup yerini kaosa bıraktığı bir yerde, düzenin yeniden kurulmasına kadar geçen süre” diye tanımlıyoruz ki BU ZAMAN DİLİMİ tam da Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna geçtiği tarihten başlayarak 31 Mart’a kadar geçecek süreye denk düşmekte.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
GÜÇLÜ DEĞİLSEN ÖL! Kanuni ve Safiye Sultan’ın vahşi düzeni 17 Ocak 2025 | 1.583 Okunma Tiyatroda 9 yıl bekledi, yalnızca aslan rolü istedi, kükremek için! Vermediler, canına kıydı… 15 Ocak 2025 | 3.047 Okunma “Dilan Polat bile kurtuldu, yakında her şey unutulur” diyormuş… 13 Ocak 2025 | 2.485 Okunma Oyunculuk ajanslarında yaşananlar… Bir taciz hikâyesi ve ünlü bir ismin gözyaşları 11 Ocak 2025 | 3.203 Okunma Rekabet Kurulu’ndan oyunculuk ajanslarına soruşturma ve “İş”e dönüştürülen özel hayatlar 09 Ocak 2025 | 8.566 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar