İkinci turda seçim sayacı sıfırdan başlıyor, yüzde 49,5’tan değil…

Cumhur İttifakı cephesinde bir rehavet yokmuş gibi görünüyor, kime sorsam sandığa gideceğini söylüyor ama gerçek bu mu ondan şüpheliyim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde 300 binden fazla...

Cumhur İttifakı cephesinde bir rehavet yokmuş gibi görünüyor, kime sorsam sandığa gideceğini söylüyor ama gerçek bu mu ondan şüpheliyim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde 300 binden fazla seçmenin muhtarlık seçimleri için köylerine gitmesi sonucu AK Parti Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın 13 bin oy farka kaybettiği acaba hafızalarda mı? Muhtarlarını seçtiler ama İstanbul’u kaybettiler. İstanbul neredeyse belediye başkanlığı seçimi değil, muhtarlık seçimi yapılacak noktaya geri döndü Ekrem İmamoğlu sayesinde. Şimdi muhtarlık seçimi yok ama çay ve fındık toplama zamanı, mevsimlik işçiler derken yeniden bir sirkülasyon tehlikesi ile karşı karşıya 28 Mayıs’taki ikinci tur. Gerçi bu kesimin oylarının tamamının AK Parti’ye gideceğinin garantisi yok ama kahir ekseriyetinin iktidar partisini ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı tercih edeceği de biliniyor. Bu yüzden Erdoğan sık sık bu konuda uyarılarda bulunuyor.

Evet, Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda seçmeni sandığa götüren kazanacak. Tabii Cumhur İttifakı adayı olarak Erdoğan 2,5 milyondan fazla fark attığı Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı avantajlı gibi görünmekte ama önümüzde Karadağ, Fransa ve Brezilya seçimleri örneği var. Birinci turda az oy alan adayların ikinci turda kazandıklarına dair örnekler bunlar.

Sıkı çalışmak gerekli.

Gelgelelim herkesin kafasında da bazı sorular var.

1- MHP yüzde 10,5 gibi sürpriz bir oyla 50 milletvekili çıkardı. O milletvekilleri ikinci tur için de çalışıyorlar mı misal? MHP seçmeninin tamamı gidecek mi oy kullanmaya? Aslında bu soru AK Partili milletvekili adayları ve seçilen milletvekilleri için de geçerli. Keza Yeniden Refah Partisi için de aynı soruyu aklımıza getirebiliriz.

2- Büyük Birlik (BBP) yüzde 1 oy aldı. Azımsanacak bir oy değil. Yokluğu ve varlığının nelere yol açacağı malum. Ama Büyük Birlik ne milletvekili çıkarabildi ne de yeni kurulacak hükümette bir görev alabilme vaadiyle karşılaştı. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin, Kemal Kılıçdaroğlu’nun DEVA, GP, SP ve DP’ye ne kadar bonkör davrandığını örnek göstererek biraz kırılmış olduğu bilgisini de işitiyorum sürekli üstelik. Yani AK Parti listelerinde BBP adaylarına yer verilmesi konusunda bir anlaşma olsaydı sanırım bu konuda bir istifham kalmazdı. Sonuçta DEVA, GB, DP ve SP’nin toplam oyuna yakın bir oyu var BBP’nin. Bu yüzden Büyük Birlik ile daha kapsamlı bir ittifak zemini oluşturulması için görüşülmeli ve bu görüşmenin sonucu da tabanına açıklanmalı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
GÜÇLÜ DEĞİLSEN ÖL! Kanuni ve Safiye Sultan’ın vahşi düzeni 17 Ocak 2025 | 1.585 Okunma Tiyatroda 9 yıl bekledi, yalnızca aslan rolü istedi, kükremek için! Vermediler, canına kıydı… 15 Ocak 2025 | 3.047 Okunma “Dilan Polat bile kurtuldu, yakında her şey unutulur” diyormuş… 13 Ocak 2025 | 2.488 Okunma Oyunculuk ajanslarında yaşananlar… Bir taciz hikâyesi ve ünlü bir ismin gözyaşları 11 Ocak 2025 | 3.203 Okunma Rekabet Kurulu’ndan oyunculuk ajanslarına soruşturma ve “İş”e dönüştürülen özel hayatlar 09 Ocak 2025 | 8.586 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar