Meclis’teki Şah İsmail
Bu cinayetleri ne zaman durduracaksın? Katil! Alemşah Begüm, hışımla girdiği odada doğruca İsmail'in yanına gitmiş ve avazı çıktığı kadar böyle bağırmıştı. Karakoyunlu Devletini ele...
Bu cinayetleri ne zaman durduracaksın? Katil!
Alemşah Begüm, hışımla girdiği odada doğruca İsmail'in yanına gitmiş ve avazı çıktığı kadar böyle bağırmıştı. Karakoyunlu Devletini ele geçirmenin zafer sarhoşluğundan daha kurtulamamış olan Şah İsmail'in, annesinin sözleri karşısındaki şaşkınlığı kısa sürede geçti. Gözünü kırpmadan öz annesini ölüme gönderdi, yay kirişiyle boğdurdu.”
Şah İsmail Tebriz’e girdikten sonra Alevi olmayan halka iki seçenek sundu; ya inançlarını değiştirecekler ya da öleceklerdi.
Yukarıdaki satırlar Reha Çamuroğlu’nun Safevi Hükümdarı Şah İsmail’i anlatan “İsmail” adlı tarihî romanından.
İsmail, kan dökmeyi seven, Osmanlı'daki Kızılbaş ayaklanmalarını kendi lehine kullanarak onlardan faydalanan bir hükümdardı. Ama başaramadı. Yavuz Sultan Selim tarafından ağır bir yenilgiye uğratıldı. Hayata küstü. Ancak bugünkü Aleviliğin de İran Şiiliğinin de kurucusuydu. Günümüz İran Şiası ise onun yayılmacı ilkeleri doğrultusunda evrim geçirerek bu noktaya geldi.
Kızılbaş-Alevi çizgisi İran'da gelişen Şii çizgisinden tarihsel süreç içinde ayrıldı. Ancak Şah İsmail, Aleviler için her zaman bir idoldü. Türkçüler için Kızıl Elma'nın anlamı neyse, Aleviler için de Şah’ın anlamı odur. Alevilerin "Bismişah Allah Allah" demeleri ve İsmail’in mahlası olan Hatayi adıyla yazdığı şiirlerinden bestelenen deyişleri olmadan hiçbir cem töreninin geçmemesi de bunun göstergelerinden biridir.
ŞAH İSMAİL İLE YARIM KALAN HESABI KAPATMAK İÇİN