Nankörlük mü?
Uzun Kürt tarihini yazmaya sayfalar yetmez.Osmanlı döneminden başlayarak kendilerini Kürt değil Müslüman olarak tanımladılar. Sevr anlaşmasını protesto edip “Türklerden ayrılmayacağız” diyerek...
Uzun Kürt tarihini yazmaya sayfalar yetmez.
Osmanlı döneminden başlayarak kendilerini Kürt değil Müslüman olarak tanımladılar. Sevr anlaşmasını protesto edip “Türklerden ayrılmayacağız” diyerek Kurtuluş Savaşı’na omuz verdiler. Kürt milliyetçisi akımlara yüz vermediler.
1921 Anayasası, ilk Meclis’te temsil ediliyor oluşları onlar için yeterliydi ve bu hep böyle sürecek sandılar.
İlk travma 1924 Anayasası ile sosyolojik olarak Kürt sayılmalarıyla başladı.
Daha sonraki yıllarda “antropolojik olarak da Türk oldukları” idrak ettirilmeye başlandı onlara. Ne mutlu ki herkes Türk’tü.
Kandırıldıklarını hissettiler ama yine de 1925’deki Şeyh Said isyanına destek vermediler. Bediüzzaman Said Nursi gibi dini liderler de bu isyana karşı çıktı. Ama ulus devletçi Kemalist yapı ilk büyük saldırısını başlattı. Takrir-i Sükûn Kanunu ile sadece bu meseleyi değil, Türkiye’deki tüm muhalifliği halletme sürecine girildi.
O tarihten başlayarak 1940’lara dek bölgede her yıl bir Kürt isyanı çıktı.
Öyle ki Ağrı vilayetinde iki ay süreyle bir Kürt cumhuriyeti bile kuruldu.
İsmet İnönü rejiminin radikalizmi ile Müslüman olma ortak paydası giderek zayıflatıldı.
1970’li yıllardan başlayarak da Jitemler, yakılan köyler, fail-i meçhuller, insan öğütme fabrikası gibi çalışan Diyarbakır cezaevi, güpegündüz sokak ortasında kaçırılanlar, sırra kadem basan ve akıbetleri meçhul yüzlerce insan, “kaza kurşunu”na kurban giden çocuklar, kanları donduran mezar evler, sorgular, gözaltındaki kayıplar.