Önde zeytin ağaçları, arkasında fabrika
Açıkçası bu yazı için klavyenin başına otururken içim çok rahat. Çünkü ne zeytinliklerim var, ne de şarkıcıyım. Dahası Meclis’te siyaset yapan bir vekil de olmadığım...
Açıkçası bu yazı için klavyenin başına otururken içim çok rahat. Çünkü ne zeytinliklerim var, ne de şarkıcıyım. Dahası Meclis’te siyaset yapan bir vekil de olmadığım için bana “Kimse zeytin hamisi kesilmesin, zeytinlerin sahibi burada” diyecek kişi de çıkmaz.
Anlayacağınız bir gazeteci ve yazar olarak konforum yerinde ama “Acaba Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ya da Sayın Başbakan Binali Yıldırım’ın sert tepkilerine maruz kalır mıyım?” diye endişelenmiyor da değilim.
Çünkü sonuçta oturup şu anda şartları zorlaştırılmış olsa bile zeytinliklerin sanayi tesislerine açılması sonucunu doğuracak olan yeni zeytin yasası ile ilgili görüşlerimi yazacağım.
Biliyorsunuz geçen hafta TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda 3 gün süren müzakerelerin ardından kabul edilmiş bir yasa taslağı ile karşı karşıyayız.
Tepkilerin ardından zeytinlikleri imara ve turizm yatırımlarına açan maddeler taslaktan çekilmesine rağmen (Tepki gösterilmese böyle bir zihniyet var demek ki) yasa taslağında bırakılan 4. Madde pek çok sorunu barındırıyor.
Buna göre:
Zeytinliklerde ve zeytinliklere en az 3 kilometre mesafede, ağaçların gelişimini ve çoğalmasını engelleyici nitelikte kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaracak tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek. ANCAK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ‘alternatif alan bulunmaması’ ve ‘KURULUN UYGUN GÖRMESİ’ şartıyla bakanlıklarca ‘kamu yararı kararı alınmış yatırımlar’ için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verebilecek, bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.
Yukarıdaki maddede yer alan ve KAMU YARARI KARARI ALINMIŞ YATIRIMLAR için karar verecek olan KURUL nedir ona bakalım:
Zeytinlik bulunan her ilde vali başkanlığında 11 ÜYELİ BİR KURUL oluşturulacak. Kurulda Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Maliye, Orman ve Su İşleri bakanlıklarından yetkililerinin yanı sıra, sanayi ve ticaret odaları ve sivil toplum örgütü temsilcileri yer alacak. Kurul, yatırım taleplerine ilişkin görüş bildirecek, zeytinliklerin geliştirilmesi, korunması, verimli kullanılmasına yönelik inceleme yapacak.