Bu tablolar görme engelliler için konuşuyor
Engelleri kaldırmanın bir yolu da sanattan geçiyor. Türk Telekom'un 'Tablolar konuşur, engeller yok olur' sloganıyla hayata geçirdiği 'Tablolar Konuşuyor' sergisinde Diego Rivera'nın Çiçek Taşıyıcısı...
Engelleri kaldırmanın bir yolu da sanattan geçiyor. Türk Telekom'un 'Tablolar konuşur, engeller yok olur' sloganıyla hayata geçirdiği 'Tablolar Konuşuyor' sergisinde Diego Rivera'nın Çiçek Taşıyıcısı tablosundan Hoca Ali Rıza'nın İftar Sofrasına, Picasso'nun Yaşlı Gitarist'inden Ahmet Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi'ne kadar 20 sanat eseri görme engelliler için sergileniyor. Türk Telekom sayesinde dünyaca ünlü sanat eserleriyle tanışan görme engelli dostlarımız; sergide tabloları göremediler ama zihinlerinde o tabloları iş ve sanat dünyasından ünlü isimlerin sesleriyle canlandırabildiler. Tablolardan Gentile Bellini'nin Fatih Sultan Mehmet eserini, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan seslendirmiş. Bakan, tablodaki her detayı görme engelli dostlarımız için tek tek anlatıyor. Tablolara sesleriyle hayat veren Haluk Bilginer, Mustafa Sandal, Arda Türkmen, Şeref Oğuz, Jülide Ateş ve Arzum Onan gibi isimler sayesinde artık görme engelliler Mona Lisa'nın gülümsemesini, Picasso'nun yaşlı gitaristinin duruşunu, inci küpeli kızın bakışını çok iyi biliyorlar. Türk Telekom CEO'su Paul Doany, serginin açılış gecesinde böyle bir sergiyi hayata geçirdikleri için çok mutlu olduklarını ve engelleri kaldırmak için yeni projeler üretmeye devam edeceklerini söyledi. Kendisini böyle güzel bir sergiyi hayata geçirdikleri için tebrik ederken, favori tablosunun hangisi olduğunu sordum. Doany, sergide Fikret Mualla'nın Caz Orkestrası eserini çok sevdiğini çünkü caz müziği sevdiğini ve eserdeki doğallığın onu çok etkilediğini söyledi.
GÖRMEDEN GÖREN GÖZ
Sergide görme engelli ressam Eşref Armağan ile tanıştım. Eşref Bey, The Colors of Darkness isimli ödüllü belgesele konu olmuş, hiç görmediği nesneleri dokunduktan sonra resmedebilme yeteneğine sahip bir sanatçı. Harvard Üniversitesi nöroloji bilim dalından profesörler Eşref Armağan'ın beyin fonksiyonlarını incelemiş, bunun sonucunda da; beynindeki görülen cisimlerin algılanması ile ilgili bölümün bir nesneye dokunduğunda harekete geçtiğine şahit olmuşlar. Kendisine hayran gözlerle bakarken "Nasıl yaptınız bu kadar şeyi?" diyorum. 'Ben, bakıp da göremeyen insanlara, bakmadan da görülebileceğini göstermek istedim' diyor. Sergiyle ilgili konuşan Armağan, "Biz görme engelliler, gören insanlardan yardım almadan hiçbir şey yapamıyoruz ama bir görmez buraya geldiğinde görene sormasına gerek yok, takıyor kulaklığını hemen sanat eseriyle tanışıyor. Körlük burada gerçekten yok" diyor. Gözlerinizi kapatıp bir sanat eserini dinlemek için sergi, 12-17 Eylül'de Uniq İstanbul'da, aynı zamanda ücretsiz olarak da Türk Telekom'un internet sitesinde ve telefon uygulamalarında yer alıyor.
Türk Telekom CEO'su Paul Doany