Hiç duymadan müzik yapıyorlar
Bir orkestra düşünün; hiç duymadan ya da az duyarak müzik yapan...Yanlış okumadınız; İşitme Engelliler Orkestrası'nın üyeleri ya işitme cihazı yardımıyla duyuyor ya da hiç duymuyorlar.Bundan...
Bir orkestra düşünün; hiç duymadan ya da az duyarak müzik yapan...
Yanlış okumadınız; İşitme Engelliler Orkestrası'nın üyeleri ya işitme cihazı yardımıyla duyuyor ya da hiç duymuyorlar.
Bundan yaklaşık iki ay önce böyle bir orkestra olduğunu duyduğumda; kurucusu olan Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir'in peşine düştüm.
Böyle bir projenin hayata geçirilme hikayesini kendisinden dinlemek istedim.
RENKLER NOTA OLUYOR
Kartal Belediyesi'yle iş birliği yaptıklarını söyleyen Özdemir, "Yakın zamanda gerçekleşecek bir konserimizin provasına konuk olun" diyerek beni davet etti. Çok geçmeden kafamda binbir soruyla Kartal'ın yolunu tuttum.
Dersimiz; renkler ve şekillerle çalgı öğretimiydi. Olayı çözemedim. Mehmet Ali Hoca son derece sabırlı bir şekilde "Maviler sağ, sarılar sol" diyerek bana anlattı ama bende her şey birbirine karıştı.
"En iyisi hikayeyi dinleyeyim" dedim.
Mehmet Ali Hoca, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan İşitme Engelliler Orkestrası olarak bugüne dek 10 konser verdiklerini söylüyor.
Bu orkestra; işitmedikleri müzikleri, renkler ve şekiller üzerinden icra ederek bence dünyanın en anlamlı müziğini ortaya çıkarıyor.
Orkestra üyelerinin kimisi 50'li yaşlarda, kimisi ise çocuk. Hepsi farklı oranlarda işitme engelli.
Orkestra sayesinde tanışıp evlenenler bile var.
Önlerindeki engelleri yıkarak önce renklerle, ardından müzikle hayata dokunuyorlar.
Renkler, birer nota onlar için. Sergiledikleri performanslar ise inanılmaz.
Renkler ve şekiller yardımıyla ve kalp gözüyle yapılan müziklerin alkışlanması ise el çırparak değil, elleri havaya kaldırıp sağa sola döndürmeyle oluyor. Onlar çalarken benim de ellerim havadaydı.