Nobel’e yürüyen ekonomist
KOÇ Üniversitesi’nin bu yıl ikincisi verdiği “Rahmi M. Koç Bilim Madalyası”, makroekonomik büyüme ve kalkınma, çalışma ekonomisi ve siyasi ekonomiye “çığır açan”...
KOÇ Üniversitesi’nin bu yıl ikincisi verdiği “Rahmi M. Koç Bilim Madalyası”, makroekonomik büyüme ve kalkınma, çalışma ekonomisi ve siyasi ekonomiye “çığır açan” katkıları nedeniyle MİT profesörlerinden Daron Acemoğlu’na verildi. Türkiye’de doğup büyüyen, liseden itibaren ekonomik büyümeyle sosyal ve siyasi faktörler arasındaki ilişkiyi araştırmaya başlayan Prof. Acemoğlu dünyanın sayılı ekonomistleri arasında. Yoksulluk, eşitsizlik çalışmalarıyla 2015 Nobel Ekonomi ödülünün sahibi olan Angus Deaton’ın, “Tarihi modelleyecek kadar matematiği de iyi biliyor” dediği bir isim.
“Rahmi M. Koç Bilim Madalyası” nın ilki geçtiğimiz yıl aynı yerde, Rahmi Koç Müzesi’nde düzenlenen törende, Popular Science’ın “Dünyanın en parlak 10 bilim insanı” arasında gösterdiği, Kaliforniya Üniversitesi’nden 36 yaşındaki genç bilim insanı Prof. Dr. Aydoğan Özcan’a verilmişti.
AYDINLIK BİR DÜNYA İÇİN
Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan’ın dikkat çektiği gibi, madalya Türkiye’nin yetiştirdiği, yurtiçinde ya da dışında evrensel bilgi birikimine katkıda bulunmuş, 50 yaşını aşmamış bilim insanlarına veriliyor.
Vehbi Koç Vakfı ödülü, eğitim, sağlık, kültür alanlarına verilirken bu madalya fen, mühendislik, tıp, ekonomi, sosyal bilimler, hukuk gibi geniş bir yelpazede sahiplerini buluyor. Müzedeki törene dönersek, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç konuşmasında Acemoğlu’nu “müreffeh ve aydınlık bir dünyanın oluşumuna önemli katkıda bulunmuş bir bilim insanı” olarak tarif ediyor.