Tat yatırım için Avrupa'ya açılıyor

Birkaç ay önce Fransa’da tatilcilere şiddetle tavsiye edilen kitabın adı “Kırmızı Altın’ın İmparatorluğu” ve bildiğiniz domatesi anlatıyor.Jean-Baptiste Mallet adındaki Fransız bir gazeteci...

Birkaç ay önce Fransa’da tatilcilere şiddetle tavsiye edilen kitabın adı “Kırmızı Altın’ın İmparatorluğu” ve bildiğiniz domatesi anlatıyor.

Jean-Baptiste Mallet adındaki Fransız bir gazeteci, 2.5 yıl boyunca domatesin peşine düşmüş Çin’den İtalya’ya, Kaliforniya’dan Afrika’ya dünyayı turlamış.
Fransız televizyonunda kitabıyla ilgili sayısız söyleşiye katılan Mallet, Fransa’da Çin Ordusu tarafından satın alınmış eski bir domates işleme fabrikasından yola çıkarak “domates sanayini” mercek altına alıyor.

Çinlilerin ve İtalyanların 10 milyar dolarlık bu sanayide “etik dışı” işler çevirdiklerini belgeleriyle ortaya çıkartıyor.

Önceki sabah Tat Gıda Genel Arzu Aslan Kesimer ile Tat’ın 50.yılı nedeniyle düzenlenen buluşmaya giderken aklımın bir köşesinde haliyle “Kırmızı Altın’ın İmparatorluğu” kitabı var.

Türkiye’de domates sanayinin önde gelen markası Tat’ın serüveni Vehbi Koç’un tarıma ve Portekiz, İspanya’daki domates üretimine ilgi duymasıyla başlamış.
1967 yılında ilk Tat Fabrikası’nın Bursa Mustafakemalpaşa’da kurulmasından yıllar önce Vehbi Koç domates ile ilgili araştırmalarına başlamış.

Domates tarımını incelemeleri için Portekiz’e 3 ziraat mühendisi göndermiş.




ÜRETİMDE DÜNYA BEŞİNCİSİYİZ
Aztek’lerin bildiği, Amerika’nın keşfinden sonra İspanyolların Avrupa’ya getirdikleri, Avrupalıların ancak 1800’lü yıllarda tadına baktıkları domatesi biz çok sevdik.

Sırasıyla ABD, Çin, İtalya ve İspanya’dan sonra domateste dünyanın beşinci &uum...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kadının çalışma hayatında adı yok 11 Mart 2020 | 111 Okunma Şahmeran’ı nasıl bilirsiniz? 08 Mart 2020 | 222 Okunma COVİD19, 8 Mart haftasında BM’deki kadın toplantısını iptal ettirdi 04 Mart 2020 | 98 Okunma Çin’deki gelişmeler hem turizmi hem seramik sektörünü hareketlendiriyor 01 Mart 2020 | 135 Okunma COVİD-19’un en büyük darbesi küresel turizme 26 Şubat 2020 | 101 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar