En çok çalışılmak istenen iş alanları
Online kariyer platformu toptalent.co, Türkiye’nin önde gelen 50 üniversitesinde 4 yıllık bölümlerde okuyan veya yeni mezun olmuş 18-25 yaş arasında, 5 bin 130 genç yeteneğin dahil olduğu “Türkiye’de En...
Online kariyer platformu toptalent.co, Türkiye’nin önde gelen 50 üniversitesinde 4 yıllık bölümlerde okuyan veya yeni mezun olmuş 18-25 yaş arasında, 5 bin 130 genç yeteneğin dahil olduğu “Türkiye’de En Çok Çalışılmak İstenen İş Alanları” araştırmasını yayımladı.
En iyi yeteneklerin en çok çalışmak istedikleri alanları cinsiyet, okul, not ortalaması, okunulan bölüm gibi farklı kırılımlarla inceleyen araştırmada, insan kaynakları profesyonellerine oldukça faydalı bilgiler sunuyor.
Türkiye, yetenek kıtlığında dünyada 5. sırada yer alıyor. İnsan kaynakları profesyonellerinin %66'sı pozisyonlarını uygun yeteneklerle dolduramadığını belirtirken Türkiye'de Y kuşağı ortalama 1,5 yılda bir kez iş değiştiriyor. Böylesi bir tabloda en iyi yetenekleri çekmek ve organizasyona dahil etmek için genç yeteneklerin hangi alana ilgili/ilgisiz oluğunu bilmek büyük önem taşıyor.
Mühendislik okuyan yeteneklerin %66’sının en çok çalışmak istedikleri ilk üç alan mühendislik, Ar-Ge, ve üretim. Dolayısıyla mühendislerin, mühendislik yapma konusunda net çizgileri var. Kendi mesleğini icra etme konusunda en çok öne çıkan bölümün mühendislik olduğunu belirten araştırmada, mühendislerin meslekleri dışında yapmayı en çok istedikleri alan ise pazarlama (%7) olarak görülüyor. İlk olarak bir start-up şirketinde çalışmayı düşünen mühendislerin oranı sadece %1. Start up şirketlerin yetenekli mühendisleri çekmeleri oldukça zor.
Sosyal ve Fen Bilimleri okuyan yeteneklerin ise en çok çalışmak istedikleri alanlar; insan kaynakları (%19), pazarlama (%16), finans (%13) ve dış ticaret (%8) olarak öne çıkıyor. Genel dağılımına bakıldığında, uzmanlaşma konusunda daha geride kaldıkları görünüyor. Örneğin finansın alt birimi olan denetim bölümünde çalışmak isteyenler %4 gibi bir oranla karşımıza çıkıyor.
Not ortalaması 3 üzerinde olup mühendislik okuyan yeteneklerin tercihleri mühendislik (%29), Ar-Ge (%24), üretim (%11) ve tedarik zinciri (%8) iken not ortalaması 3 üzerinde olup Sosyal ve Fen Bilimleri okuyan yeteneklerin ise tercihleri insan kaynakları (%19), pazarlama (%18) ve finans (%12) olarak belirtiliyor.