Madencilik sektörü 25 milyar dolar ihracat hedeflemeli

Türkiye'nin katma değerli sektörlerinin başında gelen madencilik sektörü, "Hayatımız Maden" temalı "Madencilik Çalıştayı"nda Antalya'da bir araya geldi.Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak...

Türkiye'nin katma değerli sektörlerinin başında gelen madencilik sektörü, "Hayatımız Maden" temalı "Madencilik Çalıştayı"nda Antalya'da bir araya geldi.

Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak için katma değerli ürün ihracatını gerçekleştirebileceği ekosistemi hayata geçirdiklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, madencilik sektörüne katma değerli ürün üretimi için kurumsallaşma, profesyonelleşme ve yabancı sermaye ile işbirliği çağrısı yaptı.

Katma değerli ürün ihracatını hedeflemeyen, kurumsallaşmayan, profesyonelleşmeyen firmaların gelecekte madencilik sektöründe yer bulamayacağı uyarısında bulunan Enerji Bakanı Albayrak, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği, çevre duyarlılığı kırmızı noktalarımız. 2017 yılında şu ana kadar 5 bin 480 firmada denetimlerde bulunduk. Yılsonuna kadar 6 bin maden işletmesini en az bir kez denetlemiş olacağız. 2018 yılında 7 bin firmayı denetlemeyi hedefliyoruz. Nisan ayında İstanbul'da sektöre verdiğimiz sözleri tek tek yerine getiriyoruz. Maden İhale Yönetmeliğini, ÇED istenmemesi konusunu, orman bedellerinin tamamının yüzde 50 indirimini bitirdik. Gerçek yatırımcının önünü açacağız." diye konuştu.

Ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarından madencilik sektörünün aldığı paya baktığınızda; Çin yüzde 8.5, Avusturalya 6.5, ABD 5, Almanya 4, Kanada 4, Türkiye 1.3'ler seviyesinde. Türkiye'de maden çeşitliliğimiz dikkate aldığımızda potansiyelimizin çok altında olduğumuzu görüyoruz. Dünya genelinde çıkarılan 90 madenin 77 tanesi Türkiye'de çıkarılıyor. Bu madenlerde ne kadar rezerve sahip olduğunuz önemli değil. Önemli olan ne kadar katma değer ürettiğiniz. Türkiye hammadde satan değil, katma değerli ürünler üreten, son ürünü üreten söz sahibi olan bir ülke olmalı.

Türkiye'ye döndüğü bir ekosistemin var olduğuna dikkati çeken Enerji Bakanı Albayrak; "Birçok maden Türkiye'de işlenecek, böylece Türkiye'de bulunan madenler zenginleştirilerek, ithal edilmesinin önüne geçilecek. Madencilik sektöründe madene katma değer sağlayan fabrikalar kurulmasını zorunlu kılan bir sistemi hayata geçireceğiz. AR-GE ve teknolojik bir modeli hayata geçiriyoruz. Madencilikte maden 1 katma değer üretiyorsa, nihai ürün 8 birim değer üretiyor. Madenine göre 30-40 katına çıkan bir ekosistem var. Madencilik sektörümüzde ihracat yapan çok firmamız var. Katma değerli ürün üretimi için teknolojiyi burada geliştirip, fabrikaları burada kurun. " diye çağrıda bulundu.

Madencilik Çalıştayı'nı düzenlenen 11 kuruluş adına ev sahibi olarak konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, "Günlük hayatımızda her an elimizde olan telefonlarımızda, televizyonlarımızda, günde üç kez kullandığımız diş macunlarımızda, hatta yediğimiz ekmekte bile maden var. Yani, "Hayatımız Maden". Madene olumsuz bakan kesimlere bunu anlatabilmeliyiz. Yeni teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği ve değiştiği bir ortamda madenciliğe karşı çıkmak gibi bir durum söz konusu olamaz. Madenlerimizi doğaya saygılı bir şekilde çıkarmak ve doğal kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız" diye konuştu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.611 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.204 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 336 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.902 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar