Rusya gücüne güç katıyor

KPMG’nin 2017 Sonbahar Petrol ve Gaz piyasa analizinde, süper güçlerin Asya stratejileri değerlendirildi. Rapora göre, ABD’nin Rusya, İran ve Kuzey Kore hamleleri Asya enerji piyasalarındaki işleyişi değiştiremedi. 2017 Sonbahar...

KPMG’nin 2017 Sonbahar Petrol ve Gaz piyasa analizinde, süper güçlerin Asya stratejileri değerlendirildi. Rapora göre, ABD’nin Rusya, İran ve Kuzey Kore hamleleri Asya enerji piyasalarındaki işleyişi değiştiremedi.

2017 Sonbahar Petrol ve Gaz analizinde ABD Başkanı Donald Trump’ın yön verdiği enerji politikasının İran, Kuzey Kore, Çin ve AB piyasalarına etkisini değerlendiren KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Ümit Bilirgen, “Başkan Trump’ın İran çıkışı, Kuzey Kore ile gerginliği artırması, Rusya’ya Almanya ile gerçekleşecek yeni enerji projelerinde yaptırım uygulama girişimi radikal adımlardı. Ancak Avrupa ülkeleri de dâhil olmak üzere, ABD’nin bu yaptırım hamleleri pek dikkate alınmadı ve Rusya, Avrupa’nın, Asya’nın, özellikle Çin’in bir numaralı enerji tedarikçisi olmaya devam etti. Bu durumun yakın dönemde değişmeyeceğini düşünüyoruz.” dedi.

ABD’nin, Rusya’ya yönelik yaptırımları temel olarak yeni enerji projelerini kapsıyor. Bu projeler arasında en önemli olanı Rusya’nın Almanya’ya 55 milyar metreküp ek gaz taşıma kapasitesi inşa etmesini öngören, mevcut North Stream 1 boru hattına paralel bir boru hattı olan North Stream 2 projesi.

ABD’nin yaptırım kararına Avrupa Komisyonu enerji politikalarına ABD müdahalesinin kabul edilemeyeceğini belirterek ciddi tepki gösterdi. Ayrıca Avrupa mahkemeleri bu süreçte, Gazprom’un mevcut North Stream 1 su altı boru hattının kara uzantısı niteliğindeki OPAL boru hattındaki atıl kapasiteyi kullanma talebini uygun bularak, Gazprom’un hattın maksimum kapasitesi olan 55 milyar metreküpe yakın gazı Almanya’ya doğrudan ihraç etmesine izin verdi.

Rusya’nın Çin’e ihracatta ABD’nin bir numaralı petrol müttefiki Suudi Arabistan’ı 2016’da geçtiğini hatırlatan Bilirgen “Buna göre, Rusya’nın 2017 yılında da Çin’e en çok ham petrol ihraç eden ülke olmayı sürdürmesini bekliyoruz. 2017 yılında yapılan tahminlere göre, Çin’e ihraç edilen toplam 382,6 milyon ton ham petrol ve petrol mamulünün yaklaşık yüzde 14,8’i, Rusya ve BDT ülkelerinden geliyor. Çin’in en önemli petrol tedarikçisi hala Rusya” dedi.

Ayrıca Rosneft’in %14 hissesinin Çinli CEFC China Energy Company Limited tarafından satın alınmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesini sağlayacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En Yüksek Kasım Ayı İhracatına Ulaşıldı 15 Aralık 2018 | 3.611 Okunma Küresel büyüme 2019’da ivme kaybedecek 14 Aralık 2018 | 4.204 Okunma 1 yıldan uzun TL mevduatında vergi oranı yüzde 0 02 Eylül 2018 | 4.202 Okunma Dijital Yatırım Kararı için Öneriler 01 Eylül 2018 | 336 Okunma Karşılıksız Çek Düzenlemenin Cezai Yaptırımları 31 Ağustos 2018 | 3.902 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar