Sevgililer Günü’nde Şeffaf Oda...

ŞEFFAF Oda Sevgililer Günü Özel konuklarım, Ferhat Göçer ve İdil Hazan Kohen... Ferhat Göçer’in “Cennet” şarkısıyla başlıyoruz programa... Aşkın simgesi kırmızı güller ve...

ŞEFFAF Oda Sevgililer Günü Özel konuklarım, Ferhat Göçer ve İdil Hazan Kohen...
Ferhat Göçer’in “Cennet” şarkısıyla başlıyoruz programa...
Aşkın simgesi kırmızı güller ve kırmızı kalp mumlarla dekore ettiğimiz Baltalimanı Portaxe’ta.
Ferhat’ın güçlü sesi ve özgün yorumuyla aşk şarkılarından oluşan mini bir konser... Leonard Cohen’in “Dance Me To The End Of Love” şarkısına Ferhat Göçer’in isteği üzerine Zeynep Talu 2 saatte söz yazmış. “Aşkım Sana Söz Verdim.” Şarkı Kürşat Başar’ın “Kaldığımız Yerden” albümünde...


......................
“Kişisel Gerilim” ve “Dişisel Gerilim” kitaplarıyla çok satanlar listesinde yer alan İdil Hazan Kohen de diğer konuğum. Eğlenceli iki kitap. Kitaplarının film olması için teklif almış bile... Bir yeni teklif de Ferhat Göçer’den... “Film yapalım ve müziklerini de ben yapayım.” Bakalım bu programdan nasıl bir işbirliği çıkacak?

PORTAKAL’IN YÜZYILI...

TÜRKİYE’nin “resim sanatı” tarihiyle “Portakal” adı birlikte harmanlanmış gibidir.
“Portakal” 4 neslin oluşturduğu köklü kurumdur. Osmanlı’nın çöküş süreci... Ekonomik sıkıntıların krize dönüştüğü o yıllarda Yervant Portakal “müzayede” işine girişmiş. (1914’te)
Özellikle saraylardaki müzayedeleri o yapmış. Saltanatın mensupları da ellerindeki değerli antikaları, resimleri, objeleri, “hat”ları satıyor ve paraya çeviriyorlarmış.
Yervant Bey 32 saray müzayedesi yapmış.
Bu arada oğlu Aret Portakal da yetişmekte. Mesleğin önde gelen figürlerinden olmaya aday. Sonra üçüncü kuşak Raffi Portakal devraldığı bayrağı “kurumsallaştırıyor” ve uluslararası vizyona taşıyor. Şimdilerde Dördüncü kuşak Maya Portakal Bitargil aile geleneğini babası Raffi ile birlikte sürdürmekte.
.........................
Raffi Portakal geride kalan hafta Nişantaşı’ndaki “Portakal Sanat ve Kültür Evi”nde “Portakal’ın 100’üncü yılı “ kutlama daveti düzenledi.
4 kuşak ve bir asırlık Türkiye’de kaç kurum sayabilirsiniz? Genelde “Birinci kuşak kurar, ikinci kuşak geliştirir, üçüncü kuşak batırır” diye bir söylem vardır ama “Portakallar” kurumu her kuşakta üstüne koyarak geliştirdiler.
.........................
100’üncü yıl için Raffi ve Maya Portakal 4 değerli kitap hazırlatmış.

RAFFİ PORTAKAL - PORTAKAL’IN YÜZYILI...
Kitap Portakal ailesini merkez alarak son yüzyılın siyasal, sosyal, ekonomik ve sanatsal dokusunun da tarihini anlatıyor.
Enis Batur’un soruları ve Raffi Portakal’ın anlatımlarıyla bir “nehir söyleşi.”
OSMAN HAMDİ BEY - İZLENİMLER 1869-1885...
Osman Hamdi Bey gerek yaptığı resimler, gerek -arkeoloji müzesini kurmak gibi- sanata katkılarıyla sanatın simge ismidir.
Ne yazık ki bütün yaşamını kapsayan/yansıtan günce tutmamış. Sadece kendi eliyle kısa dönemler için tuttuğu notlar var. Biri İstanbul’un köklü ailesi Akarlardan Raika Akar’daymış. Diğerini ise bir antikacıda bulup Raffi Portakal almış. İşte o notlarla Ethem Eldem bu izlenimler kitabını kaleme almış.
VOLLARD - BİR TABLO SATICISININ ANILARI...
“Cezanne, Degas, Renoir, Van Gogh gibi dehalardan başyapıtlar satıcısıydı” diyeyim, nasıl heyecan verici bir kitap olduğunu tasavvur edin.
DUVEEN - ANTİKACILARIN PİRİ... S.N. BEHRMAN...
O “Art-deal” gurusu... Yola “Avrupa’da sanat var, Amerika’da para” diyerek çıkmış Avrupa Sanatı’nın ABD’de yayılmasında başrol oyuncusu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kamala’nın Alpha Kappa Alpha kardeşleri... 27 Temmuz 2024 | 156 Okunma Macron ve Biden farkı... 09 Temmuz 2024 | 1.476 Okunma Futbol nadiren futboldur 07 Temmuz 2024 | 1.296 Okunma Nazım, Atatürk ve Bozkurt... 05 Temmuz 2024 | 1.263 Okunma Fransa aşırı sağında gizemli aşk 02 Temmuz 2024 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar