Asteroid madenciliği için gereken yatırım tutarı 2,6 milyar dolar
Bana bugün enflasyon konusunda ne düşünüyorsun diye sordular. Doğrusu ya, neredeyse tek cümlem vardı: “Devlet, millete tutamayacağı sözü vermemeli, bile bile yalan söylememeli. Hükümet, ya verdiği hedefe uygun...
Bana bugün enflasyon konusunda ne düşünüyorsun diye sordular. Doğrusu ya, neredeyse tek cümlem vardı: “Devlet, millete tutamayacağı sözü vermemeli, bile bile yalan söylememeli. Hükümet, ya verdiği hedefe uygun bir para politikası izlenmesine imkân tanımalı ya da hiç enflasyon hedefi koymamalı.” Ne yapmamalı? Yalanı, para politikası adı altında kurumsallaştırmamalı. “Buradan yazı çıkmaz” dedim, “çok sıkıcı.” Onun için en iyisi ben size bu hafta okuduğum bir haberin bana düşündürdüklerini anlatayım. Daha ilginç.
Önce haberle başlayayım.
Geçenlerde Goldman Sachs asteroit madenciliği üzerine bir rapor yayımladı. Buna göre, göktaşları üzerinde yapılacak maden arama faaliyetlerine artık eskisinden daha yakındık. Bu amaçla özellikle göktaşlarını yakalamaya imkan verecek uzay araç gereçlerine ihtiyacımız olacaktı. İlk bakışta gereken yatırım tutarı 2,6 milyar dolar civarında görünüyordu. Yatırım teknolojik gelişme için gerekliydi.
Haberin bana düşündürdüklerine geleyim şimdi.
Önce Goldman Sachs ile başlayayım. Goldman Sachs, bir Amerikan yatırım bankası. Küresel ölçekte çalışıyor. Ne yapmış? Müşterileri için desteklenebilecek yeni teknolojilerin söz konusu olduğu, yeni bir yatırım alanında neler beklenebileceği konusunda bir rapor hazırlamış. Girişim sermayedarları için genel durumu özetlemiş. Türkiye’de bunu yapabilecek bir yatırım bankası var mı? Yok. Türkiye’de zaten yatırım bankası var mı? Yok. Türkiye’de inovasyon eko-sisteminin temel eksikliği yatırım bankalarıdır derken, söylemeye çalıştığım kaynak eksikliği filan değildi. İşte bu tür yatırım danışmanlığı faaliyetleriydi. Bu ara yüz olmazsa olmaz. Bizde yok.