İnşaat işinden unicorn çıkmaz demeyin, bakın WeWork var

Yeni teknolojik devrim deyince, benim aklıma hemen yok olacak meslekler geliyordu eskiden. Halbuki ne yaptığımız kadar, nasıl yaptığımız da değişiyor. Ofis kavramının dönüşmeye başladığı yeni...

Yeni teknolojik devrim deyince, benim aklıma hemen yok olacak meslekler geliyordu eskiden. Halbuki ne yaptığımız kadar, nasıl yaptığımız da değişiyor. Ofis kavramının dönüşmeye başladığı yeni bir dönemdeyiz. Ne kadar çok şey değişiyor? Starbucks, nasıl yalnızca kahve satmıyor ve aynı anda müşterilerine içinde yaşayıp çalışabilecekleri ferah mekân sağlıyorsa; 2010 yılında kurulan WeWork (@WeWork) de ofis kavramını benzer bir biçimde dönüştürüyor. WeWork, 2017 yılında, 8 milyar dolar daha ek yatırım aldı ve değeri 20 milyar doları aştı. Gayrimenkul sektöründen de bir unicorn (tek boynuz) çıktı. “Olmaz, inşaat sektöründen tek boynuz çıkmaz!” demeyin diye size bir anlatayım istedim. Gidişata bakınca, öyle ya da böyle, yakında Türkiye’de inşaat sektörünün hem iş yapma biçimini, hem de imajını gözden geçirmek gerekecek gibi geliyor bana. Tam zamanında yani.

Mesleklerin yüzde 30’u, 10 yılda hallaçlara karışacak

Eskiden her bahar mahalleden mutlaka bir hallaç geçerdi. Bizim Bursa Pınarbaşı’ndaki Hamam Sokak’ı ben hala hatırlıyorum. O zamanın yatak teknolojisi şimdiki gibi değildi. Döşeğin içine pamuk ya da yün doldurulurdu. Bir yıl kullanılınca pamuk ya da yünün her teli birbirine iyice yapışır, yılın başında yumuşacık olan yatak sonunda yamyassı olur ve sertleşirdi. Bahar temizliğinde döşeğin kılıfı çıkartılır, pamuk ya da yün önce yıkanır, sonra iyice bir atılır, tel tel birbirinden ayrılırdı. Yatak yeniden dikilir ve yumuşacık olurdu. Hallaç işte bu pamuğu ve yünü atıp, yatağımızı her bahar ilk günkü gibi yumuşacık yapan kişiydi. Hallaç, son derece faydalı bir iş yapardı doğrusu. Kokan yatak kokmaz, sert sert sırtınıza batmaz, yumuşacık olurdu.

Ama gelin görün ki, sonradan hallaç ihtiyacı kalmadı. Yatak teknolojisi değişti, hallaçlara iş kalmadı. Artık yatakları içine pamuk ya da yün doldurarak yapmamaya başladık. Hallaçlık bitti. O son derece faydalı meslek yok oldu. 2030 yılı geldiğinde, meseleyi bilenler mevcut mesleklerin yüzde 30’unun hallaçlara karışacağını söylüyor. Nedir? Bugün etrafta gördüğünüz, severek ya da sevmeyerek, beceriyle ya da beceriksizce yaptığınız işlerin üçte biri, yaklaşık 10 yıl içinde ortadan kalkacak. Neden? Yeni teknolojik devrimden elbette.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk lirası artık kurtulmuş sayılır mı? 01 Ekim 2018 | 581 Okunma Ali Rıza Amca yine derin bir merak içindeydi 24 Eylül 2018 | 399 Okunma Para bol bulamaç olunca, yatırımcı ne yapar? 17 Eylül 2018 | 228 Okunma Bütün bu işin Türkiye’nin ihracatına bir faydası olur mu? 10 Eylül 2018 | 157 Okunma Aslında Y kuşağının işi daha zor 07 Eylül 2018 | 343 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar