Kriptolar kapitalist, AI komünist mi?
Peter Thiel, her yılın başında aynı metaforu kullanıyor olabilir mi? Bakın bu iki oldu. 2017 yılının başında, “Star Wars (yıldız Savaşları) kapitalist, Star Trek (Uzay Yolu) komünist” demişti...
Peter Thiel, her yılın başında aynı metaforu kullanıyor olabilir mi? Bakın bu iki oldu. 2017 yılının başında, “Star Wars (yıldız Savaşları) kapitalist, Star Trek (Uzay Yolu) komünist” demişti, 2018 yılının başında yine aynı benzetmeyi yaptı.
Bu kez “Kriptolar (Şifreli paralar-blockchain teknolojisi) kapitalist, AI (yapay zeka uygulamaları) komünist” dedi. Önce mevzu nereden çıktı çerçeveyi çizeyim, sonra sorumu sorayım: Acaba teknolojik gelişme süreci ,hakikaten, merkezi planlamayı mümkün hale mi getirecek? Bir yanıyla sanki öyle. Gelin anlatayım.
Önce kimdir bu Peter Thiel, bu mevzu nereden çıktı? Peter Thiel ve Reid Hoffman Şubat’ın 1’inde, yani, geçen Perşembe, Kaliforniya’nın Stanford Üniversitesi’ndeki düşünce kuruluşu Hoover Enstitüsü tarafından düzenlenen bir programda bir araya geldiler. Yeni başlatılan “(Esasa dair) Önemli Konuşmalar” (Cardinal Conversations) serisinin ilk konuşmacılarıydılar. Başlığı teknoloji ve siyaset olan ilk oturumu tarihçi Nialls Ferguson yönetti.
Peter Thiel Facebook, PayPal ve Palantir Technologies’in ilk yatırımcılarından ya da kurucularından bir Silikon Vadisi girişimcisi. Reid Hofman ise Linked-In’in kurucularından. Bu start-upların hepsinin hızla 1 milyar dolar üzeri değere sahip unicorn (tekboynuz) olduğunu da hatırlatayım. Microsoft, Linked-In’i alırken, hissedarlarına 25 milyar doları aşkın bir nakit ödemişti. Palantir de 20 milyar dolar civarında değerleniyor bu aralar. Her ikisi de başarılı girişimciler ve her ikisi de Stanford Üniversitesi mezunu. Hani diyorlar ya? Adam üniversiteyi bile bitiremedi, gitti evinin garajında iş kurdu artık paraya para demiyor. Yalan. Külliyen yalan. Bu ilk tespit.
Lafa Thiel’in benzetmesinden başladım. Aslında tespiti önemli Teknolojik değişimin ve özellikle AI kaynaklı büyük veri işlemlerinin manasını en iyi bilebilecek isimlerden biri Peter Thiel. Neden? Kurucusu olduğu Palantir Technologies, AI tabanlı büyük veri analizleri yapan bir şirket çünkü.
Bir yandan, “Palantir Gotham” projesi ile Amerikan güvenlik birimlerinin anti-terör operasyonlarına destek sağlayacak büyük veri analizleri yapıyor. Terörle mücadelenin ağaçlara tek tek bakarak değil, ancak ormanı görerek yapılabileceğini bilmek önemli tabii, burada yapılan işi anlamak için.