Bu fotoğrafları ne zaman Türkiye’de görebileceğiz?

Bu fotoğraf Japonya’dan. Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin Ankara sayfasından paylaştılar. 1 Eylül bu ülkede “Afet Önleme Günü”. Her sene 1 Eylül’de büyük Kanto depremi...

Bu fotoğraf Japonya’dan. Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin Ankara sayfasından paylaştılar. 1 Eylül bu ülkede “Afet Önleme Günü”. Her sene 1 Eylül’de büyük Kanto depremi anılıyor, saygı duruşunda bulunuluyor. Fakat kuru mesajlar ve klişe cümlelerle geçiştirilmiyor. 7.9’luk depremin oluşturduğu, ülke tarihinin en büyük yıkımının, şehirlerde bir daha aynı zarara yol açmaması için yapılan her şey baştan sona masaya yatırılıyor. Okullar ve işyerlerinde acil durum tatbikatları düzenleniyor, tahliye planları gözden geçiriliyor. Sarsıcı bir depremde insanların binaları nasıl boşaltacağı, nereye sığınacağı veya toplanacağı pratik olarak test ediliyor. Aksayan noktalar gözden geçiriliyor, gerekiyorsa planlar revize ediliyor. Yangın söndürme çalışmaları, yiyecek stokları, hastanelerin durumu kontrol ediliyor.

Japonya’daki bir okulda olası bir deprem anında çocukların kendilerini nasıl koruyacakları tatbikatlarla işte böyle anlatılıyor.

Depremsellik açısından aşağı yukarı Japonya’ya yakın özelliklerde bir ülke olan Türkiye bunları yapıyor mu? Yanıt, hayır! 17 Ağustos depreminin yıldönümünde konuşmalar gerçekleştiriliyor ama otoriteler genellikle âdet yerini bulsun gibi bir tutum takındıklarından pek bir etkisi olmuyor. Mesajlar âdeta uçup gidiyor. Vatandaşlar da günlük dertleri ve sıcak gündemin yorucu fırtınasında yaşam mücadelesinde bulunduklarından bu konuda gerçekten bir şeyler yapılıp yapılmadığını anlayamıyor.

Geçtiğimiz günlerde paylaştığım bir mesajda Türkiye’nin deprem açısından çok riskli bir ülke olduğunu hatırlatmış ve merkezi yönetim ile yerel idareleri acil çalışmaları hızlandırmaya, yapılanları da etkili bir yöntemle kamuoyuyla paylaşmaya çağırmıştım. Benim bu mesajıma şu ana kadar sadece Esenler Belediyesi yanıt verdi. Mehmet Tevfik Göksu ile deprem planlarını, hazırlıkları, özellikle yeni yapılan konutlar özelinde etraflıca konuştuk.

Göksu, okullar ve kamu binalarının çok büyük oranda depreme hazır hâle geldiğini, dayanıksız binaların da farklı yöntemlerle dönüştürülmekte olduğunu aktardı. Ben de bunları POSTA Gazetesi okurlarına aktardım. Ancak Türkiye’de risk altında bulunan tek yer Esenler mi? Neden başka yerlerden ses çıkmıyor? Kimse bu konuyu konuşmak istemiyor mu, yoksa hazırlıklar çok yetersiz olduğu için bilgi paylaşmaktan mı çekiniyorlar?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 135 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 152 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 148 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 360 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 228 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar