Cumhuriyet’e yakışan bir eser

Ankara’nın tarihinde çok önemli yeri bulunan Çubuk-1 Barajı yeniden düzenlenerek bugün resmen açılıyor. Rekreasyon alanı olarak planlanan barajı dün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur...

Ankara’nın tarihinde çok önemli yeri bulunan Çubuk-1 Barajı yeniden düzenlenerek bugün resmen açılıyor. Rekreasyon alanı olarak planlanan barajı dün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte inceledik. 2005 yılından bu yana hayatımın önemli bölümünü Ankara’da geçiriyorum. Buraya daha önce gelme imkanım olmamıştı. Zaten bölgeye el atılmadan önceki hali düşünülecek olursa pek ziyarete de uygun değildi. Başkentin biraz unutulan ve gözlerden uzak kalan noktalarından biriydi.

Çubuk-1’in Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle ortaya çıkarılması ve modern Türkiye’nin ilk barajı olması projeyi daha da anlamlı hale getiriyor. Başkan Yavaş bölgenin uygun şartlarda başkente kazandırılması için sürecin en başından itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bilgilendirerek hareket etmiş. Baraj bölgesine gelmekte olan kirli suların engellenebilmesi noktasında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan destek alınmış.

Cumhuriyetin ilk yıllarında bu barajla Ankara halkının su ihtiyacını karşılamak ve tarım araçlarına uygun bir yer oluşturulması hedeflenmiş. O dönemde yaşanan kuraklık nedeniyle bu baraj Ankara için hayati bir nitelik taşımış. Tasarımı ve yapımı Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilmiş. Yaklaşık 25-30 yıl öncesine kadar çalışırken daha sonra kentin büyümesi ile birlikte ihtiyaçların artması ve civardaki kanalların buraya akması neticesinde kullanılamaz hale gelmiş.

Uzun ve zorlu çalışmalarla tamamlanan barajın açılışı İsmet İnönü tarafından gerçekleştirilmiş. Törende Atatürk bulunamamış fakat çok sık geldiği bir yer olmuş. Bütünüyle elden geçirilerek halkın kullanımına açılan Çubuk-1’de Atatürk’ün ziyaretinde kaldığı bir ev de bulunuyor. Ayrıca baraja hakim bir noktada Seyir Terası inşa edilmiş. Barajın iç kısmında yer alan tünelin girişindeki neo klasik kapı çok ilginç doğrusu. Dönem mimarisi içinde farklı bir arayışı yansıtmış.

Seyir Tepesi’ndeki devasa Atatürk Heykeli ANFA Sanat Atölyesi’nde üretilmiş. Buradaki Atatürk Evi müze olarak düzenlenecek. Ayrıca Bayrak Tepesi, Kitabeli Kapı, doğa yürüyüş yolu, teras kafe, bent üstü gezinti yolu, tek yürek etkinlik alanı, bisiklet yolu, spor sahası, çınaraltı dinlenme bölümü ve mescit vatandaşların kullanımına hazır olacak. Çubuk-1, 400 dönüm bir araziye yayılıyor. Atık sorunu ortadan kalktıktan sonra Cumhuriyetin ilk zamanında açılmış baraj gibi suyla doldurulacak ve yaz kış açık olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 135 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 152 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 148 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 360 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 228 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar