Gelecekte daha çok yangın yaşanabilir

Ülkemiz küresel ısınmadan en olumsuz etkilenen kuşaklardan birinde yer alıyor. Orman yangınları bizim için yeni bir olgu değil fakat şiddeti ve sıklığı artıyor. Manavgat, Adana, Marmaris, Bodrum, Mersin, Osmaniye...

Ülkemiz küresel ısınmadan en olumsuz etkilenen kuşaklardan birinde yer alıyor. Orman yangınları bizim için yeni bir olgu değil fakat şiddeti ve sıklığı artıyor. Manavgat, Adana, Marmaris, Bodrum, Mersin, Osmaniye, Kayseri başta olmak üzere birçok bölgemizde orman yangınları devam ediyor. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dilerim. Başımız sağ olsun. Binlerce hektar orman alanımız kül oldu, binlerce canlı türü yanarak öldü.

Çok sayıda köy, konut ve işyerinde ağır zarar oluştu. Yaraların sarılması için hep birlikte kolları sıvayalım. Farklı bölgelerde eş zamanlı olarak çıkan yangınların çıkış sebebini, soruşturma sonucunda anlayacağız. İstatistikler yangınların yüzde 85’inin insan kaynaklı olduğunu gösteriyor. İhmal veya sorumsuzluk nedeniyle çıkabilecek mevsim yangınlarının önlenebilmesi için orman alanlarımız uzun bir süre ziyaretçi girişine mutlaka kapatılmalı. Aşırı sıcaklar nedeniyle zaten risk bu kadar yükselmişken sigara izmariti, mangal veya diğer insan kaynaklı nedenlerden ötürü yeni orman yangınlarına tahammülümüz yok.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres çok çarpıcı bir bilgi paylaştı: Küresel ısınmanın en fazla 1.5 derece ile sınırlandırılması şart. Bu limit aşılırsa büyük çaplı yeni felaketlerle karşılaşacağız. 1.5 derecelik ısınma Akdeniz’deki orman yangını riskini yüzde 41 artırıyor, ısınma seviyesi 2 dereceye çıkarsa risk yüzde 62 oluyor. 3 dereceye yükselirse yüzde 97’ye tırmanıyor. Küresel gelişmeler, trendin böyle devam edeceğini gösteriyor. Türkiye’nin yakın geçmişte sondaj ve sismik alanında kullanmak üzere araştırma gemileri satın alması akılcı bir hamleydi. Ülkemize ciddi stratejik üstünlük sağlamıştı.

Aynı adımın hızlı şekilde yangın söndürme uçakları ve helikopter alanında da atılmasının gerekli olduğuna inanıyorum. Türkiye çok geniş ve zorlu bir coğrafyaya yayılmış durumda. Daha fazla modern araç ve gerece ihtiyacımız var. Orman ekiplerimiz canla başla yangınlara müdahale ediyor. Dünyanın en iyi yangın söndürme uçaklarını/helikopterlerini alalım ve bunları etkin şekilde kullanalım. Ayrıca vatandaşların doğaya daha fazla sahip çıkmasına, afet zamanlarında mobilize olmasına ihtiyacımız var. Bu da bir eğitim ve koordinasyon konusu.

BAŞVURUDA SON GÜN

Türkiye’nin kalkınma hedeflerinde en önemli konular bilim ve eğitim. Bu alanda atılan adımları ve projeleri çok önemsiyorum. Parlak beyinlerin ülkede kalması için katma değeri yüksek yatırımlara ihtiyaç var. Ne kadar çok bilim ve teknoloji projesi desteklenirse o kadar çok araştırmacıya kapı aralanacak. İlim Yayma Vakfı tarafından düzenlenen “2021 İlim Yayma Ödülleri”ne başvuru için bugün son gün. Kurumun internet sitesi üzerinden başvuru yapılabiliyor. 2019’da ilki düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenin sunumunu ben yapmıştım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rusya’nın işgali dünyayı birleştirdi 01 Mart 2022 | 135 Okunma Lüks ve tasarruf bir arada 28 Şubat 2022 | 152 Okunma Yaptırımlar Rusya’yı durdurmaya yetmez 26 Şubat 2022 | 148 Okunma En ağır fatura bize çıkacak 24 Şubat 2022 | 360 Okunma İstanbul’da raylı ulaşım hamlesi 22 Şubat 2022 | 228 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar