İstiklal Caddesi Atlas’a kavuştu
Beyoğlu’nda doğdum, çocukluğum da orada geçti. Bu nedenle bu kültür dolu ilçede yapılan çalışmaları farklı bir ilgi ve duygusallıkla takip ediyorum. İstiklal Caddesi, arka sokaklar ve tarihi yapılara...
Beyoğlu’nda doğdum, çocukluğum da orada geçti. Bu nedenle bu kültür dolu ilçede yapılan çalışmaları farklı bir ilgi ve duygusallıkla takip ediyorum. İstiklal Caddesi, arka sokaklar ve tarihi yapılara “Geçmişte nasıldı şimdi ne durumda?” gözüyle bakıyorum. Hayatımızın ilk yıllarında karşılaştığımız şeylerin bıraktığı izler bir başka oluyor. Atlas Sineması ve İstanbul Sinema Müzesi’nin önceki akşam açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Beyoğlu’ndaki hatıralarından söz etti ve buraya ne kadar önem verdiğini anlattı.
Projenin hızla sonuçlanmasında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un büyük emeği var. Son dönemde her buluşmamızda mutlaka Atlas projesinden söz ediyordu ve “Bakın çok güzel bir mekan ortaya çıkacak” diyordu. Atlas, Bakan Ersoy’un uzun süredir üzerinde çalıştığı Beyoğlu Kültür Yolu’nun da önemli bir noktası. Yapı, Sultan Abdülaziz döneminde Ermeni iş insanı Agop Köçeyan tarafından 1870 yılında inşa edilmiş. Cumhuriyetin ilk döneminde Taksim Vosgeperan Kilisesi Vakfı’na verilmiş.
Sonraki yıllarda Aziz-Ahmet Borovalı, Cevher Özden gibi isimlerin mülkiyetinde kalmış. 1985’te önce Hazine’ye geçmiş, 1992’de Kültür Bakanlığı’na devredilmiş. Son 2 yılda ise gerçekten yoğun bir renovasyon çalışması yürütülmüş. Binanın stili, mimari ve dekoratif özellikleri korunmaya çalışılmış. Modern yaklaşımla yapı temizlenmiş, yeniden düzenlenmiş.
Atlas Sineması’nın merdivenlerinden çıkınca birinci katta sinemaseverleri 1940 yapımı Amerikan Century devasa marka projeksiyon cihazı karşılıyor. Fransız ressam Hippolyte Dominique Berteaux imzalı tavan resimleri çok etkileyici. Müze kısmında dikkat çekici objeler var ben zamanla bu koleksiyonun daha da zenginleşeceğini düşünüyorum.
Salon 481 koltuklu. Makine dairesinde, 35 mm projeksiyon, 7+1 surround ses sistemi ve pandemi şartlarına uygun temiz hava kullanan bir klima ünitesi bulunuyor. Özellikle festival zamanlarında Beyoğlu’nun farklı bir enerjisi olurdu. Bu salonda İstanbul Film Festivali’nde pek çok kült filmi izlemiştik.