Teknoloji nasıl hayat kurtarıyor?
Dünya çapında tanınmış iktisat hocası Prof. Dr. Daron Acemoğlu “Teknoloji ancak insanlar arasındaki eşitsizliği giderdiği oranda faydalı olur” diyor. Gelişen çipler, yapay zekâ, nesnelerin interneti...
Dünya çapında tanınmış iktisat hocası Prof. Dr. Daron Acemoğlu “Teknoloji ancak insanlar arasındaki eşitsizliği giderdiği oranda faydalı olur” diyor. Gelişen çipler, yapay zekâ, nesnelerin interneti, yazılım ve donanımlar sayesinde teknoloji bütün dünyada demokratikleşmeye başladı. Geçmişte aşırı yüksek fiyatları nedeniyle sadece sınırlı sayıda otomobilde sunulan güvenlik ve sürüş fonksiyonları bugün neredeyse küçük araçlarda bile var. Gazetecilikte klasik arşivin tozunu yutmuş bir kuşaktan geliyorum. Arama motoru Alta Vista karşımıza çıktığında hayatımız değişmişti. Bugün Google, YouTube müthiş birer bilgi okyanusu olarak karşımızda. Hatta WhatsApp bile kişisel mikro arama motorumuz oldu.
Okul yıllarımda Commodore bilgisayarım 64K (kilobayt) kapasiteye sahipti. Şimdi kullandığım iPhone 13 Pro’da bu kapasite 1 Terrabyte. Ülkemizde vergi dilimleri ve döviz kurunun seviyesi nedeniyle yüksek performanslı elektronik ürünlere ulaşmak kolay değil.
Gençlerin, öğrencilerin bu ürünlere sahip olabilmesi için mutlaka devlet ve kurumlar tarafından desteklenmesi gerekli. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı bu konuda umarım yaratıcı projeler geliştirebilir. Teknoloji ve bilimin en belirgin fark yarattığı alanlardan biri sağlık.
HEKİMLERİN YORUMU
Geçtiğimiz günlerde katıldığım bir toplantıda bazı bilim insanları ve hekimlerin mobil teknolojiler sayesinde hastalarıyla kurdukları iletişime dair deneyimlerini dinledim. Cep telefonları ve akıllı saatlerden tanı ve teşhis konusunda ciddi yararlandıklarını anlattılar.