Yüksek büyüme ile güçlükler aşılabilir mi?
Türkiye ekonomisi çok zorlu bir testten geçiyor. Enflasyon-yüksek kur kısır döngüsünden kurtulmanın bana göre çıkış yolu sadece dar anlamda iktisadi önlemlerle sınırlı değil. Nitelikli...
Türkiye ekonomisi çok zorlu bir testten geçiyor. Enflasyon-yüksek kur kısır döngüsünden kurtulmanın bana göre çıkış yolu sadece dar anlamda iktisadi önlemlerle sınırlı değil. Nitelikli eğitim, liyakat, hukuk devleti, güven, itibar, şeffaf yönetim, üretimde yüksek teknoloji, kaliteli ürün ve iyi tasarım belirleyici faktörler arasında. Verimlilik, katma değerli üretim, ihracat, büyüme ve inovasyon, anahtar kavramlar. İlave istihdam sağlanabilmesi ve mevcutların korunması için bütün bu bileşenlerin sağlıklı ve sürdürülebilir olması şart.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile birlikte ülkemizin köklü kurumlarından olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) yeni dönemdeki yaklaşımı ve öncelikleri nasıl olacak, bunları konuşmak üzere yeni seçilen Başkan Mahmut Asmalı ile bir araya geldik.
Asmalı, Türkiye’nin farklı bölgeleri ve dünyanın çeşitli ülkelerinde ağırlıklı inşaat yatırımları olan bir iş insanı. Özellikle ciddi sayıda KOBİ’yi bünyesinde barındırması nedeniyle MÜSİAD’ın performansı ve faaliyetleri ülkemizin “orta gelir tuzağı” diye ifade edilen sarmaldan çıkabilmesi açısından katkı sağlayabilir.
Başkan Asmalı’ya öncelikle son gelişmeleri sordum, “Büyümede ihracat rüzgârının son çeyrekte de sürmesi, iç talepteki canlılık ve faiz indirimleriyle ivme kazanacağına inandığımız yatırımların da etkisiyle, çift haneli bir büyüme bizler için sürpriz olmayacaktır” dedi.
Döviz kurlarının tırmanan seviyesine rağmen 2022’de aynı trend sürdürülebilir mi?
MÜSİAD Başkanı Asmalı, güçlüklere karşın iyimser konuştu. Bu olumlu tablonun daha ileri taşınacağını düşündüğünü ifade etti.