Bağırsaklarınız ikinci beyniniz
Bağırsaklarımız, gerçek bir beyin değil belki ancak kendi kendini idare eden milyonlarca nörondan oluşan ve yemek borusundan başlayarak anüse kadar devam eden ENS (Enterik Sinir Sistemi) hücreleri içerir ve bir şekilde merkezi...
Bağırsaklarımız, gerçek bir beyin değil belki ancak kendi kendini idare eden milyonlarca nörondan oluşan ve yemek borusundan başlayarak anüse kadar devam eden ENS (Enterik Sinir Sistemi) hücreleri içerir ve bir şekilde merkezi sinir sisteminden yardım almadan kas hareketlerini kontrol edebilir. Bahsi geçen bu nöronlar, ince bağırsağı rektuma bağlayan ve sindirim sisteminin son durağına kadar yediklerinizin kalıntılarına eşlik eden kolonunuzda ya da kalın bağırsaklarınızda yaşarlar. Bağırsaklarınız, beyin ve omurgadan hiçbir talimat almadan kendi kendilerine hareket edebilecek kadar akıllı oldukları için 'ikinci beyin' olarak adlandırılır.
BAĞIRSAK MUTSUZSA BEYİN DE MUTSUZDUR
Peki, vücudumuzda yaşayan, sayıları trilyonları bulan mikroskopik canlı olduğunu duymuş muydunuz? Mikrobiyom adı verilen ve parmak izi gibi kişiler arasında farklılık gösterebilen bu organizmalar, sindirim sistemi ve bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Başka bir ifadeyle vurgulayacak olursak, bağırsaklarınız yeterince sağlıklı değilse, beyniniz de kendisini yeterince sağlıklı hissetmez. Bağırsaklarda bulunan bakterilerin bazıları zararlı iken, bazıları ise inanılmaz faydalıdır. Son zamanların trend konularından biri de sağlıklı bakteriler; yani probiyotikler'! Yeterli tüketimi sonucunda bağırsak sağlığını düzenleyen probiyotikler, prebiyotik adı verilen ve bağırsakta bulunan yararlı organizmaları çoğaltan lifli gıdalardır. Probiyotikler, daha sağlıklı bir bağırsak biyotasına sahip olmamızı sağlarken, yiyecek ve içeceklerin sindirim ve emilimini artırıp kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. Yoğurt, ayran, keçi sütü, şalgam, turşu vb. gibi fermente gıdalar, probiyotik açısından zengindir. Ancak sağlıklı sindirim sistemine kavuşmak; tek gecelik yoğurt yemeyle gelen mutluluğun ötesinde düzenli olarak fermente gıdaların tüketimi ile gerçekleşir.
HAREKETE GEÇİN!
Sağlıklı beslenerek ve düzenli olarak egzersiz yaparak kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sorunlarıyla başa çıkabilirsiniz.
VÜCUDU HASTALIKLARDAN KORUR
Peki düzenli probiyotik alımının vücudumuzda yarattığı olumlu etkileri nelerdir?
Besin öğelerinin emilimini sağlar.
Patojen bakterilerin (iyi yıkanmamış gıdalarla bulaşabilen bakteri) üremesini engeller.
Bağırsak mikroflorası bağışıklık sistemine iyi geldiğinden, cilt sorunlarını düzeltmede de yardımcı olur.
Bağırsak mikrobiyotasının yeterli olması sonucuyla inflamatuar gıda alımı sonucu oluşan inflamasyonu azaltmada yardımcı olur.
Vücut direncinizi artırarak sizi hastalıklara karşı korur ve sürekli olarak soğuk algınlığıyla ilgili bir problem yaşıyorsanız hastalığın süresini azaltmaya yardımcı olur.
STRESTEN UZAK DURUN, RAHATLAYIN
Bilinen bir gerçek var ki; o da, stresin bağırsak florasını olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığa davetiye çıkartması. Bu nedenle,Sağlıklı bir sindirim sistemi için
stresten uzak durmak gerekiyor. Uzmanlar, sindirim sisteminde stresle alakalı problem yaşayanlar için müzik, yoga ve meditasyon gibi yardımcı teknikler öneriyor.