Bayramda tatlı ile böreği aynı anda yemeyin
Merakla beklediğimiz Ramazan Bayramı geldi çattı. Türk toplumunun geleneklerinde yer alan ikramlar bayramın olmazsa olmazlarından. Çalınan her kapıda revaniler, pastalar, baklavalar, kısacası şeker ile hazırlanmış...
Merakla beklediğimiz Ramazan Bayramı geldi çattı. Türk toplumunun geleneklerinde yer alan ikramlar bayramın olmazsa olmazlarından. Çalınan her kapıda revaniler, pastalar, baklavalar, kısacası şeker ile hazırlanmış bir tatlının önünüze gelmemesi neredeyse mümkün değil. Şeker, özellikle rafine beyaz şeker, birçok tatlının ana besin kaynağıdır. Bayramı fırsat bilip sizlere şekerin bedeninize yaptıklarına ve bayramda sağlıklı beslenmeye değinmek istiyorum...
MEYVE SUYU TÜKETMEYİN
Sofra şekeri, esmer şeker, mısır şurubu veya tatlandırıcıları içeren herhangi bir ürün… Sonuç olarak bu tatlılar tıkanmış damarlara, hipertansiyona, kalp yetmezliğine ve diğer kalp hastalıklarına yol açabilir. Günümüzde şekerin damarlar üzerinde tıkanmaya neden olduğu biliniyor. Bu sebeple herkesin, özellikle şeker tüketimi konusunda herhangi bir hastalığa sahip olmasa dahi dikkat etmesi gerekir. Ayrıca Amerikan Kalp Birliği, günde altı tatlı kaşığından fazla ilave edilmiş şeker önermiyor. Bu sebeple özellikle bayram ziyaretlerinde pasta, baklava, börek gibi yüksek oranda şekerli gıdalardan ziyade meyve gibi doğal ürünleri tercih etmelisiniz. Ayrıca her fırsatta söylediğim gibi meyve suları da masum değil. Bu sebeple meyve suları gibi kan şekerinizi hızla artırabilecek içecekler yerine meyvenin kendisini tüketmeniz çok daha faydalı bir seçim olacaktır.
TEK ZARARI KİLO ALDIRMAK DEĞİL
Şekerin sağlığa olan zararlarına gelirsek... Şeker, son yıllarda insan sağlığının en büyük düşmanı olarak ilan edilen yegane gıda maddesidir. Hakkında yapılan araştırmaların sayısı arttıkça şekerin nasıl bir katil olduğu gerçeği gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. İnsanoğlunun yaradılışında tanımlanmamış olan şeker, bedenimizin sahip olduğu tüm sistemi altüst ediyor. Fakat bunu bile bile ondan vazgeçemiyoruz. Şeker yediğimizde beynimiz haz duymamıza neden olan dopamin adlı hormonu salgılar. Bunun neticesinde daha çok şeker yemek isteriz. Yapılan araştırmalar; eroin, morfin ve şekerin insan beyninde aynı reseptörleri harekete geçirdiğini gösteriyor. Yapılan son araştırmalar şekerin; böbrek hasarı, kalp hastalığı ve hatta kanser riskinizi artırdığını, en çok korktuğunuz hastalıklarla bağlantılı olduğunu gösterdi.
MISIR ŞURUBUNA DİKKAT!
Biz doktorlar, yapılan araştırmaları değerlendirdiğimizde, yüksek fruktozlu mısır şurubunu, yüzyılın en kolay ulaşılabilir zehri olarak adlandırıyoruz. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, tüm gıdalar arasında en tehlikelilerinden birisidir. Eğer alışveriş sırasında etiket okumayı ihmal ediyor ve ne yediğiniz konusunda yeterli bilgiye sahip olamıyorsanız, büyük ihtimalle farkına bile varmadan birçok kez bu tehlikeli karbonhidratı yiyip içmişsiniz demektir. Özellikle her fırsatta tüketmekten kaçınmanızı önerdiğim hazır meyve sularında, tatlılarda, ekmeklerde tükettiğiniz yüksek fruktozlu mısır şurubu, sizi doyurmak yerine daha çok acıktırarak, daha fazla yemek istemenize neden olacaktır.
TERCİHLERİNİZDE AKILCI OLUN
Amerikan Kalp Birliği, günde altı tatlı kaşığından fazla ilave edilmiş şeker önermiyor. Bu, yaklaşık 100 kaloriye eşdeğer şeker demek. Bu miktar, bir kutu meşrubattakinden bile daha az! Ülkemizdeki net rakamı bilmiyorum fakat Amerikan toplumunun günlük şeker tüketimi bu değerin tam dört katı. Çözümü ise basit: İşlenmiş şeker içeren besinleri almıyoruz veya yemiyoruz.
BAYRAMDA SAĞLIKLI BESLENİN
Ramazan Bayramı'nda sıkça karşımıza çıkan şekerin sağlığa karşı olumsuz yönlerinden bahsettik. Peki Ramazan Bayramı'nda sağlıklı beslenme nasıl olmalı? Ramazan Bayramı'nı sağlıklı geçirmek istiyorsanız önerilerime kulak verebilirsiniz.
PORSIYONA DIKKAT EDIN
Bayramda belki de en zor konulardan birisi, gidilen misafirliklerde sunulan ikramlardan tatmamak veya onları kibarca geri çevirmek. Tabii ki önerim ikramlardan hiçbir şekilde tatmamanız değil ancak gittiğiniz bir ziyarette ikramların porsiyonuna dikkat ederek bu süreci doğru şekilde yönetebilirsiniz. Özellikle tansiyon yükselmesi, şeker yükselmesi, reflü gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için ikramların porsiyonuna dikkat etmenizi özellikle öneririm.
AYNI ANDA YEMEYİN
Bayram denilince akla gelen ilk tatlı elbette baklavadır. Birde bu tatlıyla birlikte ikram edilen börekler hızlı kilo artışına ve kan şekerinin ani şekilde yükselmesine yol açabilir. Tek seferde mümkün olduğunca bu ikiliyi tüketmekten uzak durun.
KAHVALTI EN ÖNEMLI ÖĞÜN
RAMAZAN Bayramı sabahı belki de tüm ailenin birlikte olduğu büyük kahvaltı sofralarının kurulduğu en önemli saatlerden birisidir. Bu noktada dikkat etmemiz gereken konu; kızartmalar, hamur işleri, börekler gibi sağlığa zararlı ve sindirim sistemini yorabilecek gıdalardan ziyade yumurta, peynir, tam buğday ekmeği gibi yiyecekleri tercih etmeniz. Çünkü bu tür yiyecekler midenizi yormayarak güne sağlıklı bir şekilde başlamanızı sağlar.
HAZIRLAYACAĞINIZ TATLILARIN SÜTLÜ OLMASINA DIKKAT EDIN
ÖZELLIKLE Ramazan'da metabolizmanın yavaşlamasıyla daha fazla kilo alabilirsiniz. Bu durumun önüne geçebilmek için hazırlayacağınız tatlıların sütlü olmasına özen gösterin.
BOL SU TÜKETIN
SU ihtiyacının daha da arttığı bu dönemlerde halsizlik, baş dönmesi, dikkat dağınıklığı gibi etkileri önleyebilmek için gün içinde kişiden kişiye değişen fakat ortalama 2-2.5 litre olan su ihtiyacını mutlaka karşılamak gerekir. Bu durum, yavaşlayan metabolizmayı biraz daha hızlandırmanıza yardımcı olacaktır.
BESLENMENIZE DIKKAT EDIN
KARBONHIDRATLAR yani nişastalı tüm gıdalar hızlı tokluğa ve erken açlığa sebep olurlar. Bayramda dengeyi iyi korumak kaydı ile uzun dönem tokluk hissi oluşturan proteinden zengin beslenmek çok önemli. Süt ve süt ürünleri başta olmak üzere, et ve diğer proteinli gıdaları tüketin.