Her derdin devası patlıcan
Patlıcan; kimine göre sebze, kimine göre meyve olarak adlandırılır. Ancak esas ait olduğu Hindistan alt kıtasında çok yönlülük ve fonksiyonel tıbbi etkileri göz önünde bulundurularak sebzelerin kralı...
Patlıcan; kimine göre sebze, kimine göre meyve olarak adlandırılır.
Ancak esas ait olduğu Hindistan alt kıtasında çok yönlülük ve fonksiyonel tıbbi etkileri göz önünde bulundurularak sebzelerin kralı denmiş. Peki patlıcan sağlığa gerçekten yararlı mı? Bu mor veya siyah parlak renkteki sebze, Türk mutfağının olmazsa olmaz sebzesi olup birçok yemekte kullanılır. Patlıcan sadece yemekleri lezzetlendirmez, sağlık açısından da çokça faydaları vardır. Patlıcan, besin değeri açısından da oldukça zengindir; C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, tiamin, niasin, magnezyum, fosfor, folik asit ve potasyum içerir. Ayrıca neredeyse hiç doymuş yağ içermez.
PATLICANIN TARIHÇESI
Patlıcan, bilimsel adıyla solanum melongena, tropik iklimlerde küçük bir ağaç şeklinde büyüyen, ılık iklimlerde tek yıllık olan bir kültür bitkisidir.
İlk olarak M.Ö 5'inci yüzyılda Hindistan'da yetiştirilmeye başlanmıştır. Patlıcan, Orta Çağ'dan önce Afrika'ya ve daha sonra 14'üncü yüzyılda uzun zamandır ilişkilendirildiği İtalya'ya tanıtıldı. Daha sonra Avrupa ve Ortadoğu'ya yayıldı ve yüzyıllar sonra Avrupalı kaşifler tarafından batı yarı küreye getirildi. Bugün:
İtalya, Türkiye, Mısır, Çin ve Japonya, önde gelen patlıcan yetiştiricileridir.
PATLICAN ÇEŞITLERI
Pek çok çeşidi bulunan patlıcan, oldukça lezzetli bir sebzedir. Türkiye'de en çok yetiştirilen patlıcan türleri; kemer patlıcan ve halkapınar patlıcanıdır. Salatalar için en ideali ise bostan patlıcanıdır.
Son yıllarda popüler olan normal patlıcanın Japonya'da yetişen bir türü olan Japon patlıcanı da sağlığa oldukça faydalıdır. Asya'da yetişen patlıcan türleriyle benzerlik gösteren bu patlıcanın en önemli özelliği, kabuğunun ince olması ve tatlı bir aromaya sahip olmasıdır.
Ayrıca Japon patlıcanının 200 gramında yalnızca 20 kalori vardır. Sodyum oranı açısından da oldukça düşüktür.
İşte patlıcanın sağlığımıza faydaları...