Migren ağrısıyla savaşta zencefil kullanın
Migren ağrınız başladığında, hiçbir ağrı kesici veya ilaç baş ağrılarınızı, bitmek bilmeyen zonklamanızı geçiremeyecek gibi gelebilir ama bu durum sandığınız kadar...
Migren ağrınız başladığında, hiçbir ağrı kesici veya ilaç baş ağrılarınızı, bitmek bilmeyen zonklamanızı geçiremeyecek gibi gelebilir ama bu durum sandığınız kadar korkutucu değil.
Baş ağrısı sosyal hayatı etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Öyle ki bazen ilaçlarla dahi önlenemeyebilir. Dikkate alınmaması halinde, migren başta olmak üzere pek çok hastalığı beraberinde getirebilir. Migren ilk olarak Hipokrat tarafından M.Ö. 400 yılında tarif edilmiş bir hastalık. Halen gerçek bir tedavisinin olmaması ilginç. Son yapılan araştırmalar; migreni, beyindeki iltihapsız enflamasyon olarak nitelendiriyor. Migren ağrısı üç güne kadar sürebilir ve genellikle kafanın tek tarafında şiddetli, zonklayıcı bir ağrı şeklindedir.
Kafein, patates cipsi ve süt gibi baş ağrısına sebep olduğu bilinen birçok yiyecek ve içecek olduğu kadar migreni iyileştirici güçleri olan tonlarca gıda da var. Bugün anlam veremediğiniz, çözüm bulamadığınız, bitmek bilmeyen ağrılarınızı hafifletmek için doğal yöntemlerle neler yapabiliriz onlardan bahsedeceğim.
HER DERDE DEVA
Hemen şimdi mutfağa gidin ve zencefil stoğunuzu kontrol edin. Eğer toz ya da tane zencefil yoksa doğru marketin yolunu tutun. Bir zencefilin hayatınıza tahmin edemeyeceğiniz kadar etkisi olabilir. Zencefil denince birçoğumuzun aklına mide bulantısına iyi geldiği gelir. Ama zencefil; PSM ağrısı, baş ağrısı, şişkinlik ve daha birçok hastalığa iyi gelir. Zencefil, migren ağrınız için birebirdir ama bunu etkilerken başka nelerin düzelmesine fayda sağladığını bilmek ister misiniz?
1. Migren ağrısını azaltır Zencefil, sizi gece acil servise gitmekten alıkoyabilir. Zencefilin anahtar özelliği prostaglandin sentezini engelleme kabiliyetidir. Böylece kan damarlarının şişmesine ve baskı oluşturmasına engel olur. Bir araştırmada, zencefil tozu almanın, yaygın migren ilaçları kadar migren tedavisinde etkili olduğu ortaya çıktı. Dahası zencefil migren ağrısından sonra ortaya çıkan mide bulantısını da önlemeye yardımcı olur.
2. Bağışıklığı artırır Bir zencefil çayını yudumlarken tıkanıklığı ve diğer soğuk algınlığı belirtilerinizi azaltıyor olabilirsiniz. Zencefil, bağışıklık artırıcı antioksidanlarla doludur ve doğal bir ağrı kesici, ateş düşürücü yerine geçer.
3. Eklem ağrısını giderir Artrik hastalığının sebep olduğu eklem ağrısı ve iltihaplanmanın azalmasına yardımcı olur. Çünkü zencefil, inflamatuarlu sitokinlerin oluşumunu engelleyebilen güçlü anti-inflamatuar maddeler içerir.
4. Kas ağrılarını yatıştırır Spor çıkışında kas ağrısı yaşamamak için spor salonuna gitmeden önce zencefil tüketmeyi unutmayın. Araştırmalar, doğal bir ağrı kesici ve anti-inflamatuar olarak bilinen zencefilin egzersiz sonrası kas ağrılarını hafiflettiğini saptadı. Araştırmada, günde 2 gram zencefil verilen katılımcılar (1 çorba kaşığı taze rendelenmiş zencefil veya 3/4 çay kaşığı toz zencefil) egzersizden 24 saat sonra egzersize bağlı kas ağrısında etkisiz ilaç verilenlere göre yüzde 25'lik bir azalma yaşadılar. Başka bir çalışmada da toz zencefil kullanan sporcularda eklemlerde iltihaplanma daha az gözlemlenmiştir.
5. Karın şişkinliğini engeller Herkesin bulantı savaşçısı olarak bildiği zencefilin ne kadar da etkisi varmış değil mi? Zencefile şişkinlik savaşçısı da diyebiliriz. Bileşenleri, sindirimi artırmak için mide özü sularını ve sindirim organlarını uyarır. Zencefil içinde proteinleri parçalamaya yardımcı olan zingibain enzimini barındırır. Bu da düz bir karına sahip olmak için anahtar besin olmasına neden olur.
SOFRANIZI YEŞİLLENDİRİN
En çok duyduğumuz bağ ağrısı önerilerinden biri 'Koyu yapraklı yeşillik ye!'dir. Haklılar! Ispanak, lahana, roka, pancar yaprağı ve marul; kronik rahatsızlıkların kötü etkilerini azaltan yeşilliklerden sadece birkaçı. Özellikle B2, B6 vitamini ve omega-3 bakımından zengin olan ıspanak, migrene iyi geldiği kanıtlanmış yeşilliklerdendir. En taze yeşillikleri seçerken dikkat etmeniz gereken husus ise yeşilliklerin tonunun koyu renkte olmasıdır. Bitkinin rengi, besin değerinin yüksekliğini gösterir; bunu unutmayın!
BALIK YEMEYİ İHMAL ETMEYİN
Kronik baş ağrısı hastaları üzerine yapılan bir araştırmada, omega- 3'lerde bir artışın omega-6'larda bir azalmanın görüldüğü hastalarda daha az baş ağrısı ve psikolojik sıkıntıda belirgin bir azalma saptanmıştır. Bu durum bazı hastaların genel refah düzeyini bile iyi yönde etkilemiştir. Omega-3 alımını artırmak için; somon, ringa, uskumru, sardalya ve ton balığı gibi omega-3 bakımından zengin balıklar tercih edin.
KIRMIZI ETTEN VAZGEÇMEYİN
Ulusal Baş ağrısı Vakfı, migrenleri tetikleyebileceği için beklemiş, kurutulmuş, fermente edilmiş, salamura edilmiş, tuzlanmış veya tütsülenmiş et ürünlerinden uzak durulmasını öneriyor. Ancak işlem görmemiş sığır eti ve sığır ciğeri, bitmeyen baş ağrılarınız için bir çözüm olabilir. Her ikisi de Amerikan Nöroloji Akademisi ve Kanada Baş Ağrısı Derneği tarafından migren önleyicileri olarak onaylandı. Kırmızı et, B2 vitamininin yanı sıra vücudunuzda doğal olarak bulunan bir bileşen olan CoQ10 bakımından da zengindir.
KAHVALTI SOFRALARININ SULTANI: YUMURTA
Baş ağrısını azaltan en sevdiğiniz kahvaltı gıdası yumurtadır. B vitaminleri, baş ağrısı ve migren önleme tedavisinde büyük rol oynar. Günde 200 veya 400 miligram dozdaki B2 vitamininin (riboflavin); baş ağrısı sıklığını, yoğunluğunu ve süresini azaltmada etkili olduğu saptanmıştır. İki büyük yumurta, ihtiyacımız olan günlük riboflavin değerinin yüzde 24'ünü içerir. Bu nedenle Ulusal Sağlık Enstitüleri besin değerleri yüksek yiyeceklerin hastalıkları iyileştirmede büyük rol oynadığını bildirir.