Sıcaklık değişimleri bağışıklık sistemini zayıflatıyor

Yaz mevsiminin son günlerini yaşadığımız bu günlerde, sıcaklıklar da mevsim normallerinde seyretmeye başladı. Özellikle mevsim geçişlerinden oldukça etkilenen bağışıklık sistemi...

Yaz mevsiminin son günlerini yaşadığımız bu günlerde, sıcaklıklar da mevsim normallerinde seyretmeye başladı. Özellikle mevsim geçişlerinden oldukça etkilenen bağışıklık sistemi, sıcaklık değişimleri ile birlikte enfeksiyon ve hastalıklara açık hale geldi.
Birçok bulaşıcı hastalığın; hava soğuduğunda evlere, ofislere kapanılmasıyla yayıldığını unutmayın. Kapalı alanların yeteri kadar havalandırılmaması, hastalıkların kuluçkası açısından en elverişli ortamları oluşturur. Bu da yakın zamanda bağışıklık sistemini etkileyecek pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.
Patojenler, kalabalık ortamları severler. Kalabalık, halka açık yerlerdeki ve toplu taşıma araçlarındaki yetersiz ve kötü tasarlanmış havalandırma; hava kaynaklı patojenlere maruz kalmayı artırabilir. Ayrıca daha yüksek nispi nem, kişiden kişiye bulaşan patojenlerin yol açtığı hava yoluyla taşınan damlacıkların stabilitesini de etkileyebilir. Örneğin, grip virüsünün damlacıklarla bulaşması; serin, daha nemli mevsimlerde artış gösteriyor. Birçok ülkede daha serin ve nemli havanın başlangıcı, artan nüfus birikimi ile çakışıyor ve mevsimsel etki daha da şiddetleniyor.

YETERİ KADAR D VİTAMİNİ ALIN
Birçok çalışma, vücudun tamamını kapsayan giyim tarzlarının D vitamini konsantrasyonu üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğunu ve deri yüzeyinin güneş ışığına sınırlı maruz kalması nedeniyle D vitamini eksikliğine neden olduğunu gösteriyor. Güneş ışığından dönüştürülmüş D vitamini ihtiyacını karşılamak için kollar, bacaklar ve yüz gibi vücudun en savunmasız bölgelerinin haftada en az iki veya üç kez güneş ışığına maruz kalması, mevsim geçişleri sırasında hastalanma riskinizi azaltma açısından önemlidir. Güneş, vücudun biyolojik ve psikolojik sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlar. Güneş ışığının yaydığı D vitamini, iskelet sistemini güçlendirirken; romatizmal hastalıklar, iltihaplanma, osteoporoz gibi hastalıkların tedavisinde etkin rol oynar. Güneş ışığı ayrıca kalsiyum emilimini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji, depresyon ve stresin azaltılmasına yardımcı olur. Güneşten tam fayda sağlamak için günde 20 dakika güneşe çıkmak yeterlidir. Bunun için tüm vücudunuzu güneşlendirmek de şart değil; sadece kol ve bacaklarınızın bir kısmının güneş görmesi, yeterli D vitamini almanızı sağlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ramazanda yaşadığınız mide problemlerini düzeltmek elinizde 07 Nisan 2023 | 196 Okunma Yedikleriniz bağışıklığınız üzerinde söz sahibi 04 Nisan 2023 | 160 Okunma Yaşlı ve hastalara oruç için tavsiyeler 31 Mart 2023 | 144 Okunma Ramazanda tatlı olarak balı tercih edin 28 Mart 2023 | 182 Okunma Siz oruç tutarken vücudunuz kendini iyileştiriyor 24 Mart 2023 | 342 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar