Su ihtiyacı erkek ve kadına göre değişiyor
Su hayattır diyoruz her fırsatta. İnsan vücudu yiyeceksiz haftalarca hayatta kalabilir; ancak su olmadan, sadece günler... Bu nedenle temiz, güvenli içme suyuna erişim kesinlikle hayati önem taşımaktadır. Dünyanın dörtte...
Su hayattır diyoruz her fırsatta. İnsan vücudu yiyeceksiz haftalarca hayatta kalabilir; ancak su olmadan, sadece günler... Bu nedenle temiz, güvenli içme suyuna erişim kesinlikle hayati önem taşımaktadır. Dünyanın dörtte üçü sularla kaplı iken bedenimizde aynı şekilde olduğunu duyardık hep. Ancak bilimsel verilere göre biliyoruz ki, insan bedeninin yaklaşık yüzde 55-60'ı sudan oluşuyor. Bu oran yeni doğan bebeklerde yüzde 75'e ulaşıyor. Ve 1'inci yaşını dolduran bebeklerde yüzde 65'e düşüyor. Yaşamın ilk günlerinde kilo veren bebekleri düşünsenize; doktorların sizlere onların bedenlerindeki suyu kaybettiğini söylediklerini hatırlıyorsunuzdur ve bu miktarın ne kadar önemli olduğunu. Tabii bedenimizdeki su oranı yaşadığımız yere, yaşımıza, cinsiyetimize ve hatta yağ kütlemize göre değişiklik gösterebilmektedir.
ISIYI DENGELER SUYUN, VÜCUDA ETKİLERİ NELERDİR?
Su, kısaca h2O, hücrelerimizin hayati olarak ihtiyaç duyduğu yapılarını korumak üzere içlerinde bulunması gereken besindir. Ayrıca bedenimizin iç ısısını kontrol eder ve dengede tutar, karbonhidrat ve proteinlerin metabolize edilip kanda taşınmasını sağlar, bedenimizdeki atıkların idrar ve dışkı yoluyla atılmasını sağlar, beyin ve omuriliğe basınç desteği sağlar ve hasardan korur, tükürük ve diğer salgıları oluşturur, eklemleri kayganlaştırır. Ve su sadece kanımızda yer almaz; organlarımız da değişken oranlarda sudan oluşur. Kalbimiz ve beynimiz neredeyse 3/4 oranında sudan oluşur. Kuru olabileceğini düşündüğümüz kemiklerimizin bile neredeyse üçte biri sudan oluşuyor.
BEDEN DENGESİNİ KORUR
Her gün sadece ter, idrar, bağırsak hareketlerimiz ve hatta nefes alıp vermekle 2 ila 3 litre kaybediyoruz. Ve bu kaybedilen suların yerine konması gerekiyor. Günlük yaşantımızda temiz su kaynaklarına erişebilecek kadar şanslı isek, yeteri kadar sıvı almış bir beden dengesini korumak oldukça kolaydır. Günlük sıvı ihtiyacımızın sekiz bardak su olduğu söylenirdi fakat bu ortalamanın artık bir hurafe olduğunu biliyoruz. Araştırmalar sonucu yapılan ince ayarla birlikte artık ne kadar içeceğimiz kilomuza, vücut yüzey alanımıza ve hatta içinde bulunduğumuz ortama göre değişiyor.
GÜNLÜK NE KADAR SU TÜKETİLMELİ?